1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Aşılılar salgının yayılmasında rol almıyorlar mı?
Aşılılar salgının yayılmasında rol almıyorlar mı?

Aşılılar salgının yayılmasında rol almıyorlar mı?

Omicron adlı varyantın hızla yayıldığı dünyada ve Türkiye’de koronavirüs vaka sayıları da hızla artıyor. Alınan yeni karantina kararları ise salgının yayılmasının hızlandığı süreçte eleştiri alıyor.

07 Ocak 2022 Cuma 11:10A+A-

HAKSÖZ HABER

Aşı olanların da koronavirüse yakalandığı biliniyor. Omicron adlı varyantın hızla yayıldığı dünyada ve Türkiye’de koronavirüs vaka sayıları da hızla artıyor. Buna rağmen karantina kuralları değişiyor. Temaslı kişiler eğer son 3 ay içinde hatırlatma dozunu yaptırmışsa ya da virüsü geçirmişse karantinaya alınmıyor. Teması olan aşılı ve hastalığı son 3 ayda geçirmiş kişi HES sisteminde görünecek ancak semptom göstermiyorsa PCR testi yaptırmasına ve karantinaya girmesine gerek olmayacak. 

Daha önce onca önleme ve aşı kartı, HES kodu gibi uygulamalara rağmen dünyada Omicron varyantı ve benzerlerinin nasıl yayıldığını sormuştuk. Alınan birçok önlemin virüsün yayılmasına etkisi zayıf kalmış ve koronavirüs tüm dünyada yeni varyantları ile yayılmaya devam etmişti. Peki şimdi alınan yeni kararlar bu virüsü yavaşlatmak için mi yürürlüğe kondu?

Turkovac aşısının acil kullanım onayı almasının ardından aşılamayı genişletme hedefleri yükseltilmişti. Türkiye’de aşılama istenen seviyelere gelse de bu defa aşılamanın sıklığı artmıştı.  Türkiye’de 134 milyon 863 binden fazla aşı yapıldı. 3 doz aşı yapanların oranı 20 milyon 715 bin olurken 51 milyon 798 bin kişi aşı olmuş durumda. 2 doz ve üzeri aşılama oranı Türkiye’de %83.45 ile yüksek bir seviyeye çıktı. Ancak hastalığın yayılması yavaşlamadığı gibi hızlandı.

Aşıda hatırlatma dozu adı altında daha fazla aşı yapılmak istendiği de biliniyor. Aşıların koruyuculukları olsa bile Omicron veye Delta varyantlarına karşı etkisi daha kısa sürdüğü iddia ediliyor. En önemli durum ise birden fazla aşı olanların dahi koronavirüse yakalanmasının önüne geçilememesi oldu.

Aşılılar her ne kadar hastalığı daha hafif atlatsalar da bulaş oranına etki ettikleri biliniyor. Ancak geçtiğimiz aylarda aşılı olanlara temaslı olsalar dahi karantina uygulanmayacağı aktarılmış ve makul bulunmuştu. Bu defa ise hızla artan vakalara rağmen hatırlatma dozunu son 3 ay içerisinde yapmış olanlara da karantina kuralları uygulanmayacağı aktarıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada, “Temaslı kişiler son 3 ay içinde hatırlatma dozu aşısını olmuş ya da hastalığı geçirmiş ise karantinaya alınmaz. Semptom takibi yaparak maske kullanımı ile günlük yaşamına devam eder. Aşısız ya da hatırlatma dozu aşısı üzerinden 3 ay geçmiş temaslı kişiler 7 gün karantinaya alınır. Semptom takibi yapılır. 5. gün test yaptırıp negatif olan kişiler karantinayı erken sona erdirebilirler.” dedi.

Koronavirüs vaka sayısının hızla arttığı, sokaktaki önlemlerin gevşediği, hastalığın artık neredeyse bir rutin olduğu süreçte, gevşek kurallar uygulanması ve aşılı olanların hastalığı yayma riski olduğu bilinmesine rağmen bu tarz kararların alınmasının mahiyeti sorgulanıyor. “Aşı salgını durduracak” iddialarının ise işe yaramadığı görülüyor.

HABERE YORUM KAT

24 Yorum