1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Arap Birliği, Suriyeli Muhalifleri Tanıdı
Arap Birliği, Suriyeli Muhalifleri Tanıdı

Arap Birliği, Suriyeli Muhalifleri Tanıdı

Arap Birliği, Suriye’nin muhalefet koalisyonunu "Tek yasal temsilci olarak" olarak tanıdı.

13 Kasım 2012 Salı 08:57A+A-

Suriye Ulusal Koalisyonu (SUKO) Başkanı George Sabra, ''Bazı Arap ülkelerinin yeni Suriye muhalif yapılanmasını tanıma konusunda hala tereddütleri var'' dedi.

Arap Birliği dışişleri bakanları, Kahire'de Suriye halkının tek meşru temsilcisi olarak yeni muhalif yapılanmayı tanımayı öngören karar tasarısını görüşmek, Filistin'in BM'ye 'üye olmayan gözlemci devlet' talebine destek yolları aramak ve Sudan'daki Yermük askeri fabrikası mühimmat depolarında meydana gelen patlamayı ele almak için olağanüstü toplandı.

Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılan SUKO Başkanı Sabra, toplantının yeni Suriye muhalif yapılanması Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) tanınmasına ilişkin gerçekleştirilecek oylamanın tereddüt içinde olan ülkeleri ve tutumlarını ortaya koyacağını söyledi.

Sabra, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi'nin yeni yapılanmayı desteklediğini, ancak kararın onun tutumu ile şekillenmeyeceğini belirtti.

Batılı ülkelerin yeni yapılanmayı şu ana kadar tanımadığına ilişkin açıklama yapan Sabra, ''Önümüzdeki saatler, Suriye devrimini desteklemek için muhalefete birleşme çağrısı yapan ülkelerin niyetlerini ve tutumlarını belli edecek'' diye konuştu.

Sabra, SMDK'nin temel görevinin, Suriye halkına yardım için icra kurumları, yargı komitesi ve tek çatı altında toplanmış bir askeri konsey oluşturmak olduğunu ifade etti.

Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi de tüm Suriyeli muhaliflerin çatısı altında birleştiği Suriye Ulusal Koalisyonu'nu tanıdığını açıkladı. 

Bu arada Frans Presss haber ajansı, Basra Körfezi Arap Ülkeleri İşbirliği Kurulu üyesi altı ülkenin, Suriye muhalif ve ihtilal Güçleri Ulusal Koalisyonu’nu Suriye halkının resmi temsilcisi olarak tanıdığını duyurdu.

Suriye’de değişik muhalif örgüt temsilcileri, tüm Beşşar Esed düşmanlarını temsil edecek Muhalif ve İhtilalcı Güçler Ulusal Koalisyonun kurulması konusunda anlaştı. Anlaşma, daha önce Suriye muhalefetinin genel temsilcisi olarak bilinen Suriye Ulusal Kurulu tarafından da imzalandı. Suriye muhalefetinin görüşmeleri, Arap Ülkeleri Birliği ve Katar’ın girişimi ile Doha’da yapıldı.

 

Davutoğlu’ndan Çağrı

İtalya’da temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriyeli  muhaliflere destek mesajı gönderdi ve "Onlar birleşti, sıra uluslararası toplumda" dedi.

Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrası yapılan açıklamada, Suriye muhalefetinin koalisyon kurmasından duyulan memnuniyet dile getirilerek, SMDK'nın Suriye halkının meşru temsilcisi olarak kabul edildiği belirtildi.

Açıklamada, uluslararası topluma yeni oluşumu tanıma çağrısı yapılırken, oylamada Cezayir ve Irak'ın çekimser oy kullandığı iddia edildi.

 

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum