1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. AP Seçimleri'nde Liberaller ile Aşırı Sağ Partiler Yükselişte
AP Seçimleri'nde Liberaller ile Aşırı Sağ Partiler Yükselişte

AP Seçimleri'nde Liberaller ile Aşırı Sağ Partiler Yükselişte

AB üyesi 28 ülkede yaklaşık 400 milyon kişi Avrupa Parlamentosu’nun (AP) 751 üyesini seçmek için 23-26 Mayıs tarihlerinde seçime gidiyor. Anketler AB karşıtı popülist ve aşırı sağcı partilerin yükselişte olduğunu gösteriyor.

24 Mayıs 2019 Cuma 16:44A+A-

Merkez sağ ve merkez soldaki partiler oy kaybı yaşıyor. Bu durumda Avrupa’yı daha da bölünmüş bir AP bekliyor.

Europe Elects’in seçim anketine göre AB karşıtı popülist ve sağ partiler bu seçimde önemli sayıda sandalye kazanacak. İngiltere’de Brexit Partisi 28 ve İtalya’da 5 Yıldız Hareketi ve müttefikleri 25 milletvekili çıkarıyor. Bu iki parti böylece ilk kez AP’de koltuk kazanmış olacak.

En büyük kaybı ise merkez sağdaki Avrupa Halk Partisi (EPP) yaşıyor. 2014’te 221 vekil çıkaran EPP’nin bu seçimde 173’e düşmesi bekleniyor. Bu da 48 koltuk kaybına işaret ediyor. İkinci büyük kaybı ise merkez soldaki Sosyal Demokratlar (S&D) bekliyor. Europe Elects’in tahminine göre S&D 39 koltuğu kaybederek 152’ye düşecek.

Sağ partiler yükselişte

Sağ partilerden Uluslar ve Özgürlükler Avrupası (ENF) ile Avrupa İnsanlar ve Uluslar İttifakı’nın (EAPN) büyük çıkışı yapması öngörülüyor. Tahminlere göre bu iki parti milletvekili sayısını 37’den 82’ye çıkaracak.

Liberaller de çıkışta

Anketlere göre seçimlerde aşırı sağ partilerin ardından en önemli çıkışı ise şu an 67 koltuğa sahip Liberaller yapacak. Europe Elects’e göre Avrupa İçin Liberal ve Demokrat İttifakının (ALDE) 42 koltuk daha kazanarak 109’a yükselecek. Liberallerin bu çıkışında Fransa’da Cumhurbaşkanı Macron’un partisi İlerleyen Cumhuriyet (LREM) önemli rol oynuyor.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT