1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Amerikan Halkı Suriye’de Askeri Operasyondan Yana
Amerikan Halkı Suriye’de Askeri Operasyondan Yana

Amerikan Halkı Suriye’de Askeri Operasyondan Yana

Amerika Suriye’ye saldıracak diyenler haklı mı çıkıyor?

08 Eylül 2014 Pazartesi 16:05A+A-

HAKSÖZ-HABER

Amerikan kamuoyunun uzun bir süredir tartışılmakta olan Suriye’ye yönelik  askeri müdahale konusunda ilk kez farklı bir tutum aldığı görülüyor.

Suriye’ye yönelik bir Amerikan müdahalesi konusu üç yılı aşkın bir süredir tartışılmakta. Bilhassa Esed rejimini destekleyen unsurlar Suriye halkının ayağa kalktığı Mart 2011’den beridir her fırsatta ABD müdahalesinin eli kulağında olduğunu iddia ediyor ve hatta halk ayaklanmasının da aslında ABD (ya da NATO) müdahalesi için bir tezgah olduğu tezini dillendiriyorlardı.

Süreç içinde yavaş yavaş müdahale iddiaları zayıflarken, birden geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Şam Doğu Guta’da gerçekleştirilen kimyasal katliam üzerine operasyon tartışmaları yeniden gündeme gelmiş ve ardından Esed rejimiyle Batılı güçlerin kimyasal stokların imhası mutabakatıyla bu tartışma kalıcı biçimde rafa kalkmıştı.

Suriyeli muhalifler ve destekleyen İslami güçler ilk günden beri Suriye direnişinin İslami kimliğinden ötürü Batılı güçlerin rejimin yıkılmasıyla sonuçlanacak bir operasyona girişmeyeceklerini vurgulamaktaydılar. Buna karşın Baas destekçileri anti-emperyalizm, anti Amerikancılık sloganlarıyla sürekli biçimde katil rejimin katliamlarını desteklerken, kesintisiz biçimde bir dış müdahale öcüsü üretip kendilerini kandırdılar.

Ve şimdi gelinen noktada Amerikan kamuoyunun ilk kez Suriye’ye yönelik bir askeri müdahaleye olumlu baktığı ortaya çıktı. Ama sakın yanılmayın, Amerikan kamuoyu Suriye rejimine karşı değil, IŞİD’e yönelik bir askeri müdahaleyi destekliyor.

Eylül 2013’te Amerikalıların % 62’si karşı çıkarken, sadece % 20’si müdahaleyi destekliyordu. Bugün ise % 16’sı karşı çıkarken, % 63’ü askeri müdahaleyi onaylıyor.

Geçtiğimiz yıl kimyasal katliam yaşandığı ortamda dahi destek bulmayan müdahale seçeneğine bugün Amerikan kamuoyunun destek vermesi çok çarpıcı bir sonuç. Şüphesiz Amerikan kamuoyunun bu sürece kendi başına gelmediği, bu sonucun Amerikan medyasının ve istihbarat servisinin ısrarla sürdürülen propaganda kampanyasının başarısı olduğu görülmeli.

Ama daha önemlisi “ABD müdahale edecek, NATO saldıracak” diye tam 3,5 yıldır katil rejimle saf tutan işbirlikçilerin kendilerini nasıl kandırdıkları. 

YouGov, Çev: Hasan Soylu

Etiketler : , , , , ,

HABERE YORUM KAT