1. HABERLER

  2. HABER

  3. Amerikalı Yahudiler İşgal Rejimini Protesto Etti
Amerikalı Yahudiler İşgal Rejimini Protesto Etti

Amerikalı Yahudiler İşgal Rejimini Protesto Etti

ABD'de yaşayan bazı Yahudi topluluklar İsrail'i kınadı.

16 Temmuz 2014 Çarşamba 16:47A+A-

ABD'de yaşayan bazı Yahudi topluluklar, İsrail'in Gazze'ye günlerdir süren saldırılarını kınayarak, İsrail'in eylemlerinin hem uluslararası hukukun hem de Yahudi kanunlarının ihlali olduğunu vurguladı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları New York'ta çeşitli din ve milletten insanların ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla protesto ediliyor. Bu protestolara Müslümanların yanı sıra özellikle dindar Yahudi topluluklardan da önemli destek geliyor.

BM önünde düzenlenen protestolara katılan ve yıl içerisinde de benzer gösterileri organize eden "Siyonizme Karşı Yahudi Birliği"nden Haham Dovid Weiss, İsrail'in saldırılarına karşı Gazze halkı ile dayanışma içinde olduklarını belirterek, İsrail'in saldırılarının suç olduğunu söyledi. Weiss, Birleşmiş Milletler'in önünde ve dünyadaki birçok noktada "gerçek Yahudilerin" İsrail'in saldırılarına karşı protesto gösterileri düzenlediklerini anlatarak, "İsrail'in Gazze'ye saldırıları Yahudiliğin esasına ve Tanrı'ya karşı isyandır. Tevrat ve Yahudi öğretisi insanların topraklarını baskıyla çalmaya izin vermez. İsrail devletine de izin vermez." dedi. 

Filistinli sivillerin can kayıplarına değinen Dovid Weiss, "Kalbimiz Filistinliler için ağlıyor. Daha kaç Filistinli masum öldürülecek?" diye konuştu. İsrail'in tutumunu "utanç verici" olarak nitelendiren Weiss, İsrail'in kendi dinlerini, kimliklerini çaldığını ve rehin aldığını belirterek, "Onlar Yahudi değil. Siyonizm Yahudiliğin tam zıddıdır. Bu nedenle biz İsrail'e karşıyız." ifadesini kullandı. "İsrail'in hızlı ve barışçıl bir şekilde yıkılması için Tanrı'ya dua ediyoruz" diyen Weiss, BM'nin hemen yakınında bulunan Williamsburg mahallesinde en büyük Yahudi topluluğunun yaşadığını ve buradaki bütün Yahudilerin İsrail'e karşı olduğunu vurguladı. 

"DİNDAR YAHUDİLER SİYONİZMİ KABUL ETMEZ"  

Haham Weiss, "vaat edilmiş topraklar" konusunda ise bölgeden 2 bin yıl önce çıkarıldıklarını, kutsal topraklarda bütün dinlere mensup insanların bir arada barış içinde yaşamasını istediklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Ancak bunun için o toprakları, şu andaki yasal sahipleri olan Filistinlilerden zorla almak hırsızlıktır ve Tevrat'a göre de suçtur. Bu nedenle dünya genelinde dindar Yahudiler hiç bir zaman Siyonizm ve İsrail devletini kabul etmemişlerdir."  

"FİLİSTİN'İN İŞGALİ BAŞINDAN BERİ YANLIŞTI" 

Gösterilere katılanlardan Haham Dovid Feldman da sağanak yağmur altında İsrail'in Gazze'deki saldırılarını protesto etmek için BM önüne geldiklerini kaydederek, "Filistin'de yapılanların tamamı yanlış. İsrail devleti ve Filistin topraklarının işgali en başından beri yanlıştı." dedi.

İsrail'in saldırılarının sadece Filistinlilere ve uluslararası hukuka göre suç olmadığını, bunun aynı zamanda Yahudilik kanunlarına göre de suç olduğunu kaydeden Feldman, "Yahudiliğe göre bizim devlet kurmamız da kendi devletimize sahip olmamız da başkalarına eziyet etmemiz de yasak. Bu bir felaket" diye konuştu. Feldman, aralarında çocuk ve kadınların olduğu masum insanların öldürülmesi ve evlerinin yıkılmasının trajik ve üzüntü verici olduğunu vurgulayarak, tüm insanlığın bu saldırıların durdurulması için ayağa kalkması gerektiğini ifade etti.

ABD'NİN İSRAİL POLİTİKASINA TEPKİ

İsrail'in saldırılarını protesto için BM önüne gelen Filistinli kız öğrenciler de farklı inanç ve etnik aidiyetlerden insanlar olarak Filistin halkına destek olmaya geldiklerinin altını çizdi ve İsrail'in uluslararası hukuku bir çok defa ihlal ettiğini hatırlattı. ABD'nin her yıl İsrail'e 3 milyar dolar yardım gönderdiğine işaret eden öğrenciler, bu yardımlarla İsrail'in Filistinli sivilleri öldürdüğünü söyledi. Öğrenciler, BM'den İsrail'in saldırılarına karşı sesini yükseltmesini ve Gazze halkına yapılanların yanlışlığını kabul etmelerini istediklerini belirtti. 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum