1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. AİHM: Cemevlerine Yasal Statü Verilmeli
AİHM: Cemevlerine Yasal Statü Verilmeli

AİHM: Cemevlerine Yasal Statü Verilmeli

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye'nin cemevlerine yasal statü tanınması gerektiğine hükmetti. Mahkeme kararına göre devlet, cemevlerine mali destek sağlamak zorunda.

26 Nisan 2016 Salı 16:49A+A-

AİHM Büyük Daire'nin verdiği kararda, Alevi inancını benimseyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ibadet yerleri (cemevleri) ve bu yerlerin mali desteklerinin devlet tarafından sağlanması konusunda yapılan başvuruyu haklı buldu.

Kararda, Alevi inancından olanların din adamı olarak çalıştırılması ve kamu kaynaklarından ücretlerinin ödenmesi konusunda da yapılan başvuru haklı görüldü.

AİHM kararında, "devletin dini inançlara karşı tarafsızlık ilkesine aykırı davrandığı ve dini kamu hizmeti alanının ihlal edildiği" ifade edildi.

AİHM Büyük Daire'nin kararında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin din özgürlüğü hakkını belirleyen 9'uncu ve ayrımcılığı yasaklayan 14'üncü maddelerinin ihlal edildiği kaydedildi.

İzzettin Doğan ve 202 vatandaşın 31 Ağustos 2013 tarihinde AİHM'e başvurması ile başlayan süreç, 25 Kasım 2014'te Büyük Daire'nin davayı görmesi ile devam etmiş ve 3 Haziran 2015'te ilk dava burada başlamıştı.

Kaynak: AA

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT