1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. ABD’ye Tavır Almak Güzel Ama Suçlarken Biraz da Mantıklı Olmak Gerekmez mi?
ABD’ye Tavır Almak Güzel Ama Suçlarken Biraz da Mantıklı Olmak Gerekmez mi?

ABD’ye Tavır Almak Güzel Ama Suçlarken Biraz da Mantıklı Olmak Gerekmez mi?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu son dönemde Türkiye’ye artan Afganlı göçünün ardında ABD’nin olduğunu iddiasına delil olarak eski Ankara büyükelçisi John Bass’ın göreve başlamasıyla göçün arttığını ileri sürmüş!

18 Kasım 2018 Pazar 22:28A+A-

HAKSÖZ HABER

İçişleri Bakanı Süleyman soylu manşetlerde yer almayı seviyor. Bunun için de sıkça tartışılacak şeyler söyleyip gündemde kalmayı beceriyor. Bugün de televizyon ve gazetelerin haberlerinde yine Süleyman Soylu’nun açıklamaları yer almış. Bakanlığının bütçe görüşmeleri için söz aldığı Komisyon’da Türkiye’ye yönelik son dönemde artan Afganlı göçünün ardında ABD’nin bulunduğunu söylemiş. Buna delil olarak da göçün son bir yıllık dönemde arttığını ve bunun da Ankara’da Eylül 2014’den Ekim 2017’ye kadar ABD Büyükelçisi olarak görev yapan ve halen ABD’nin Afganistan Büyükelçisi görevini yürüten John Bass’ın Afganistan’a gitmesinin ardından geliştiğini ifade etmiş. Bütçe görüşmeleri sırasında Bass’ı isim vermeden eleştiren Soylu şunları söylemiş:

"Amerika’nın Afganistan’daki Büyükelçisi kimdir? 15 Temmuz darbesindeki Büyükelçidir. Peki, bir soru daha: Afganistan kaynaklı düzensiz göç ne zaman artmıştır? O adam oraya gittikten sonra… “Güya Afganistan’a barış getirdiler. Türkiye burada doğu sınırları açısından ciddi bir göç baskısı altındadır, bunun menşei de Amerika’dır. Bu kadar açık ve net, çok net söylüyorum. Afganistan’ı kim idare ediyor? Kim yönetiyor Afganistan’ı?

Düzensiz göçmen sayısı 45 bin 259 iken bu sayı 2018’de 90 bin 334 olmuştur. Afganistan kökenliler ağırlıklı olmak üzere bu yıl illegal giriş yapan yabancılardan 49 bin 523 kişi sınır dışı edilmiştir. Gittiğimiz heyetlerin hepsine söylüyorum: Amerika’ya baskı kurun, Afganistan’daki bu regülasyonu ortaya koysun, bu kadar açık ve net çünkü size bir rakam daha vereyim:

Şu anda Ege Denizi’nden karşıya geçerken yakaladığımız göçmenlerin yüzde 45’i Afganlılardır ve size bir rakam daha vereyim, biz bu konuda dünyada yapılmayan bir işi gerçekleştirdik, bunu da Afgan Hükûmetiyle beraber yaptık: Şu ana kadar, bakın, 65 Afganlının Afganistan’a gitmesi konusunda Almanya’da Hükûmet krizi çıktı; İçişleri Bakanı, Başbakan, takip ettiniz. İngiltere İçişleri Bakanı göç meselesi yüzünden istifa etti.”

Garip değil mi? Çok tartışmalı bir tez ileri sürüyorsunuz ama buna delil olarak sunduğunuz tek şey John Bass’ın göreve başlama tarihi!

Bu büyükelçi Türkiye’ye karşı şahsi bir kinle mi hareket ediyor? Tek başına Amerikan politikasını mı belirliyor? Afganistan’dan birilerine hadi çıkın, göç edin diye emir mi veriyor? Ondan emir alanlar ya da yönlendirilenler bu kadar mı emre amadeler ki, Pakistan ya da İran’ı da aşıp sırf sıkıntıya soksunlar diye başka yere değil ama Türkiye’ye yöneliyorlar? Ve hepsi bir yana, aynı konuşmada hem Afganistan’ı ABD idare ediyor deyip, ardından Afgan hükümetiyle işbirliği yaparak göçmenleri geri yollamayı başardık, demek nasıl bağdaştırılıyor?

Süleyman Soylu’ya açıklamasından kalkarak yöneltilebilecek sorular uzatılabilir ama bunu geçelim ve sorumluluk sahibi herkesi ilzam ettiğini düşündüğümüz bir hatırlatmayla bitirelim.  İktidar çevrelerinin “bakın emperyal güçler bize nasıl saldırıyorlar ve biz de onlara nasıl posta koyuyoruz’ imajı adına sergiledikleri bu tür tavırların, dillendirdikleri söylemlerin giderek mantık temelinden uzaklaşmakta olduğunun artık görülmesi gerekiyor! Çünkü biliyoruz ki, mantıksızlık bulaşıcıdır ve bir kez kabul görmeye başladığında her alana yayılıp düşünceyi esir alması çok zor olmaz!

20181118_sozcu.jpg

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum