1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. DOĞU TÜRKİSTAN

  4. Abdürreşid Hacim Doğu Türkistan'da Şehid Edildi
Abdürreşid Hacim Doğu Türkistan'da Şehid Edildi

Abdürreşid Hacim Doğu Türkistan'da Şehid Edildi

Doğu Türkistan'ın önemli isimlerinden Abdürreşid Hacim dün Çin yönetiminin hapishanesinde işkence edilerek öldürüldü.

07 Haziran 2018 Perşembe 14:05A+A-

Doğu Türkistan önderlerinden Gulca Nilka’lı Abdürreşid Hacim, tutuklu bulunduğu Hıtay (Çin) hapishanesinde dün gece başı ezilerek şehid edildi.

Associated Press ajansının bu ay yayınlanan özel haberinde de kamplarda işkencenin yaygın olarak kullanılabildiği iddia edilmişti.

Haberde, kamplarda yürütülen enterne programıyla gözaltındaki Müslümanların, "siyasi düşüncelerinin ve kimliklerinin yeniden şekillendirilmeye, inançların ortadan kaldırılmaya çalışıldığı" savunulmuştu.

Çinli yetkililer, gizlilikle yürütüldüğü iddia edilen program hakkında yorumda bulunmaktan kaçınırken, bazılarının, devlet medyasına aşırılık ve ayrılıkçılıkla mücadele için ideolojik değişiklikler gerektiği yönünde açıklama yaptığı biliniyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili geçen ay yaptığı açıklamada, onbinlerce Uygur'un gözaltına alındığını kaydetmişti. ABD'li yetkili "siyasi eğitim" kisvesi altında yapılan toplu gözaltıların rahatsız edici olduğunu, Çin'in daha şeffaf sisteme sahip olması gerektiğini belirtmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) daha önce hazırladığı bir raporda da Sincan Kamu Güvenliği Bürosunun 2016'da uygulamaya koyduğu "Bütünleşik Ortak Operasyonlar Platformu (BOOP)" adlı izleme programı aracılığıyla bireylere ait kişisel bilgileri ve gündelik hareketlerine dair kayıtları rızaları dışında topladığını duyurmuştu. Raporda, son iki yılda program aracılığıyla çok sayıda kişinin "önleyici polisiye tedbiri" adı altında suçsuz yere alıkonulduğu, siyasi açıdan tehlikeli olarak değerlendirilen bireylerin herhangi bir yargı kararı olmaksızın "siyasi eğitim merkezleri" denilen gözaltı merkezlerine gönderildiği ifade edildi.

Çin işgali altındaki (Sincan Uygur Özerk Bölgesi) Doğu Türkistan’da hapishanede şehit edilen din Alimi Abdulahad Barat Mahdum Hacim de 31 Mayıs'ta şehid edilmişti.

Kur’an-ı Kerim’i ve Riyazus Salihîn’i Uygur Türkçesine ilk çeviren Muhammed Salih Hacim'in Çin askerleri tarafından öldürülmüştü.

Kaynak: Dünya Bülteni

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum