1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Abdülkadir Besler’in vefatı ve Kafkas Müslümanlarının ahvali
Abdülkadir Besler’in vefatı ve Kafkas Müslümanlarının ahvali

Abdülkadir Besler’in vefatı ve Kafkas Müslümanlarının ahvali

Kafkasya’da İslami çalışmalar yapan Abdülkadir Besler geçtiğimiz günlerde vefat etti.

22 Ocak 2022 Cumartesi 18:05A+A-

HAKSÖZ HABER

Geçmişte Sovyetlere bağlı olan ülkelerde son günlerde sıcak gelişmeler yaşanıyor. Kazakistan’ın ardından Ukrayna’daki kargaşa ister istemez dünyanın dikkatini bölgeye yöneltti.

Kafkaslar da yıllarca Sovyetlerin işgali altında kaldı. Sovyetler Kafkas Müslümanlarının yalnızca siyasi bağımsızlıklarını elinden almadı aynı zamanda coğrafyada kültürel, etnik ve dini soykırım gerçekleştirdi.

Bugün de Rusya’nın işbirlikçisi olan rejimlerin tahakkümü altında Kafkasların gerçekten özgür olabildiğini söylemek mümkün değil ne yazık ki. Şeyh Şamil’in gerçekleştirdiği amansız direnişin ardından Çeçen-İçkerya Cumhuriyeti’nin kuruluşu ikinci bir umut ışığı olmuştu. Ancak Grozni’de tarihin en hızlı katliamlarından birisi yaşandı ve şehir yerle bir edildi. Dağlara çekilmek durumunda kalan kalan direnişçiler yarın için hazırlıklarına devam ediyorlar.

Kafkas halkları ise gelişmiş teknolojilerle üzerlerine tasallut olan Rusya emperyalizmini aşmanın yollarını arıyorlar. Bu çabalara destek veren isimlerden birisi Abdülkadir Besler geçtiğimiz günlerde rahmetli oldu.

Kafkas halklarının konuştuğu dillere hakim olan Besler yıllarca bölgede imamlık hizmeti vererek çok temel İslami hassasiyetlerin unutulmasını engellemeye çalıştı. Koronavirüs sebebiyle vefat eden Besler, Kafkas Vakfı bünyesinde Adigey Cumhuriyeti'ndeki çabalara da omuz vermişti. Besler’e Allah’tan rahmet diliyoruz. Onun nezdinde bu çabaya omuz veren herkesi saygıyla selamlıyoruz…

HABERE YORUM KAT

4 Yorum