1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. ABD'nin IŞİD'e Saldırısı Birinci Önceliği
ABD'nin IŞİD'e Saldırısı Birinci Önceliği

ABD'nin IŞİD'e Saldırısı Birinci Önceliği

ABD, ülkedeki ara seçimlerin hemen ardından Irak'ta IŞİD'e saldırıyı “birinci önceliği” olarak tanımladı.

10 Kasım 2014 Pazartesi 12:18A+A-

Öncelikle Kongre’den IŞİD'e saldırı planı için gelecek yılın bütçesine ek 5,6 milyar dolar kaynak isteyen Obama yönetimi, buna eş zamanlı olarak Irak’a bin 500’e kadar ek askeri personel göndereceğini açıkladı.

Barack Obama da dün CBS’e verdiği röportajda, ABD ve koalisyon güçlerinin hava saldırılarının etkili olduğunu, şimdi de sahada Irak güçlerinin saldırıyı artırmaları gerektiğini söyledi. Obama, bu noktada Irak’a ek askeri personel gönderilmesinin ABD’nin IŞİD stratejisinin başarısız olmaya başladığı değil, yeni bir aşamaya girdiği anlamına geldiğini kaydetti. 

ABD askeri varlığı iki katına çıkıyor

Daha önce asker gönderen ABD, buna ilave olarak Irak’taki askeri varlığını iki katına çıkaracak. Bunun yanında, bazı koalisyon güçlerinin de Irak’a asker göndereceği görülüyor. Hatta Obama, gelecek dönemde yine Amerikan askerinin Irak'a gönderilebileceği konusunda açık kapı bıraktı. 

ABD ve müttefikleri, Bağdat dışında ve Enbar bölgesinde iki merkez kurmayı, bunun yanında dokuzu Irak ordusundan ve üçü peşmerge tugayı olmak üzere 12 Irak tugayıyla birlikte Irak genelinde çeşitli tesisler kurmaya karar verdi. 

Pentagon, kurulacak karargahların merkezlerinin yerlerine karar verilmesi ve kurulmasının 2-3 ayı bulabileceğini söylüyor.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT