1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. ABD'den Mısır’a 10 Apaçi Helikopter
ABD'den Mısır’a 10 Apaçi Helikopter

ABD'den Mısır’a 10 Apaçi Helikopter

ABD Başkanı Barack Obama’nın, Mısır’ın Sinai Yarımadası'ndaki gruplarla mücadelesini desteklemek için 10 Apaçi helikopterini Mısır'a göndermeye karar verdiği bildirildi.

23 Nisan 2014 Çarşamba 12:22A+A-

ABD Başkanı Barack Obama’nın, Mısır’ın Sinai Yarımadası'ndaki gruplarla mücadelesini desteklemek için 10 Apaçi helikopterini Mısır'a göndermeye karar verdiği bildirildi. 

Pentagon Sözcüsü Amiral John Kirby, yaptığı yazılı açıklamada, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'in, Mısır Savunma Bakanı Sıdkı Subhi ile telefonda görüştüğünü kaydetti.

Hagel’in, görüşmede, Subhi’ye, "ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Mısır’ın, terörizm ve silahların yayılması gibi uluslararası tehditlere karşı koymak da dahil ABD ile stratejik ilişkisini sürdürdüğüne ve Mısır-İsrail Barış Anlaşması altındaki yükümlülüklerine devam ettiğine yönelik kısa zaman sonra Kongre’ye bildirimde bulunacağını söylediğini" bildirdi.

Kirby, Kerry’nin bu bildiriminin, Mısır hükümetine yardımlara ilişkin 2014 mali yılı fonları için zorunlu olduğunu ifade etti.

Hagel’in, Subhi’ye, kendilerinin (Kongre’ye), Mısır’ın demokratik değişimi desteklemek için adımlar atmakta olduğu yönünde bir bildirimde ise henüz bulanamayacağını belirttiğini belirten Kirby, “Bakan Hagel, Mısır hükümetini, insan hakları ile tüm Mısırlıların temel özgürlüklerine saygı duyan daha kapsayıcı bir geçiş yönünde ilerlemeler göstermeye çağırdı” değerlendirmesinde bulundu.

Kirby, açıklamasına şöyle devam etti:

“Bakan Hagel, Subhi’yi, ABD Başkanı Barack Obama’nın, Mısır’ın Sinai Yarımarası'nda terörle mücadelesini desteklemek için 10 Apaçi helikopterinin gönderilmesine ilişkin kararı hakkında bilgilendirdi. Hagel, yeni helikopterlerin Mısır hükümetinin, ABD, Mısır ve İsrail’in güvenliğini tehdit eden aşırılık yanlılarıyla mücadelesine yardımcı olacağına inandığını aktardı. Bu, Başkan Obama’nın, terörist tehditlerle mücadele kapasitesi inşa etmek için bölge genelindeki partnerleriyle çalışma noktasındaki daha geniş çabalarının bir parçasını oluşturuyor ve bu aynı zamanda ABD’nin ulusal güvenlik çıkarlarının da bir unsuru.''

Amerikan haber ajansı AP, konuyla ilgili haberinde Kerry’nin Kongre’ye yönelik bu bildiriminin, Mısır’ın ABD’nin bazı askeri ve terörle mücadele yardımlarına hak kazandığı anlamına geldiği yorumunda bulundu. 

Haberde, bu kararın, Apaçilerin yanı sıra ABD’nin Mısır’a yönelik askıya aldığı yıllık 1,3 milyar dolarlık askeri yardım paketinin bir kısmını, özellikle de Sina Yarımadası'nın güvenliği ve terörle mücadeleyle alakalı bölümlerinin serbest bırakmasına imkan tanıdığı belirtildi.

HABERE YORUM KAT