ABD'de İsrail boykotlarını hedefleyen tasarı geçti

ABD'de İsrail boykotlarını hedefleyen tasarı geçti

ABD Temsilciler Meclisi, Siyonist rejime yönelik belirli boykotlara katılan üniversitelerin bazı federal fonlardan yararlanmasını sınırlandıran tasarıyı kabul etti. Tasarı şimdi Senato’da görüşülecek.

ABD Temsilciler Meclisi, Siyonist rejime yönelik ticari boykotlara katılan üniversitelerin belirli federal eğitim fonlarından yararlanmasını sınırlandıracak bir tasarıyı kabul etti. H.R. 4795 olarak bilinen tasarı 237’ye karşı 169 oyla geçti ve Senato’ya gönderildi.

ABD Temsilciler Meclisi, üniversitelerin Siyonist rejime yönelik boykot politikalarına katılmasını federal eğitim fonları açısından sınırlandırmayı öngören “Protect Economic and Academic Freedom Act of 2026” adlı tasarıyı kabul etti.

H.R. 4795 olarak bilinen tasarı, federal öğrenci yardım programlarına katılan ve belirli ticari boykotlara dahil olan üniversitelerin bazı federal eğitim fonlarından yararlanmasını engellemeyi öngörüyor.

Tasarı, Temsilciler Meclisi’nde 237’ye karşı 169 oyla kabul edildi. Düzenlemenin yasalaşması için Senato tarafından da kabul edilmesi ve başkan tarafından imzalanması gerekiyor.

Üniversitelerin federal fonları riske girebilir

Tasarı, federal öğrenci yardım programlarından yararlanan yükseköğretim kurumlarına belirli boykot faaliyetleri konusunda yeni şartlar getirilmesini öngörüyor.

Düzenlemenin yürürlüğe girmesi halinde, Siyonist rejime yönelik belirli ticari boykotlara katılan veya bu boykotları destekleyen üniversiteler federal eğitim fonlarına erişim konusunda kısıtlamalarla karşılaşabilecek.

Tartışmanın merkezinde Gazze savaşı var

Tasarıya ilişkin tartışmaların önemli bir bölümünü, Gazze savaşı ve ABD üniversitelerinde Filistin'e yönelik protestolar oluşturuyor.

Tasarıyı destekleyen Cumhuriyetçiler, federal kaynakların Siyonist rejime yönelik boykotlarda bulunan üniversitelere aktarılmaması gerektiğini savunuyor.

Tasarıya karşı çıkan Demokratlar ise düzenlemenin üniversitelerin siyasi görüşlerini ve protesto faaliyetlerini federal fonlarla ilişkilendirerek ifade ve akademik özgürlük üzerinde baskı oluşturabileceğini belirtiyor.

İfade özgürlüğü ve akademik özgürlük tartışması

Tasarı, üniversitelerin boykot politikaları nedeniyle federal fonlardan mahrum bırakılmasının ifade özgürlüğü ve akademik özgürlük açısından sonuçları konusunda tartışmalara yol açtı.

Muhalifler, üniversitelerin belirli bir ülke veya hükümete yönelik ekonomik ve siyasi tutumlarının federal fonların koşullarına bağlanmasının üniversitelerin bağımsızlığı açısından sorun oluşturabileceğini savunuyor.

Destekleyenler ise düzenlemenin, federal kaynakların belirli boykot faaliyetlerini destekleyen kurumlara aktarılmasını önlemeyi amaçladığını belirtiyor.

Washington’daki Siyonist rejim lobisi tartışması

Tasarı, ABD Kongresi’nde Siyonist rejime yönelik politikalar ve Washington’daki lobi faaliyetleri konusundaki tartışmaları da yeniden gündeme taşıdı.

Destekçileri, düzenlemenin ABD ile Siyonist rejim arasındaki akademik ve ekonomik ilişkileri korumayı amaçladığını ifade ederken, karşı çıkanlar tasarının Filistin yanlısı siyasi faaliyetleri sınırlandırabileceğini savunuyor.

Tasarı Senato’da

Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen H.R. 4795, 14 Eylül 2026’da Senato’ya gönderildi ve Sağlık, Eğitim, Çalışma ve Emeklilik Komitesi’ne (HELP Committee) sevk edildi.

Tasarı Senato’dan da geçmediği sürece yasalaşmış olmayacak.

HABERE YORUM KAT
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir