1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ...

  4. ABD Sürek Avını Genişletiyor...
ABD Sürek Avını Genişletiyor...

ABD Sürek Avını Genişletiyor...

Obama yönetimi, dünyanın farklı bölgelerindeki gizli savaşını genişletmek ve hızlandırmak amacıyla özel operasyonların yönlendirileceği bir ana merkez kurma çalışmalarını hızlandırdı.

08 Ocak 2011 Cumartesi 10:45A+A-

Başka ülkelerdeki gizli askeri operasyonlar için yeni merkez kuruluyor, savaş yayılıyor.

ABD Müşterek Özel Operasyonlar Komutanlığı bünyesinde oluşturulan yeni merkez, Amerika Birleşik Devletleri'nin yurtdışındaki gizli askeri operasyonlarının tek merkezden yönlendirilmesini, "hedeflerin daha çabuk belirlenmesini" ve askeri yetkililerin Washington yönetimi ile daha kolay irtibat kurmasını hedefliyor.

Yemen'den Pakistan'a, Somali'den Irak ve Afganistan'a, ABD'nin "terörle savaş" bahanesiyle yürüttüğü gizli operasyonlar ve saldırılar, yeni merkez ile, topyekün savaşa dönüşüyor.

SÜREK AVI HIZLANACAK

Amerikalı yetkililerin "merkezi bilgi paylaşımını hızlandırmak, askeri eylem ve hedef arasında zamanı kısaltmak"  şeklinde özetlediği merkezin asıl amacı, uzun süredir Afganistan ve Irak'ta kullanılan "şüpheli avı", CIA gizli eylemleri ve insansız uçaklarla füze saldırılarının daha geniş bir alana yayılması...

Yeni merkezin Pentagon'a yakın bir mesafede gizli bir adreste bulunduğu belirtiliyor. Merkezde en az 100 "terörle mücadele uzmanı",  ordunun özel operasyonlar yetkilileri; FBI, Ulusal Güvenlik ve diğer kurumlardan analistler, istihbarat ve kolluk görevlileri, dünyanın dört yanına yayılacak gizli savaşı kontrol edecek.

KOMANDO BASKINLARI, FÜZE SALDIRILARI...

Yeni merkez 2001 saldırıları sonrasında savunma amacıyla kurulan Ulusal Terörle Mücadele Merkezi'nin aksine, "saldırı" amaçlı olacağı da verilen bilgiler arasında.. Saldırıların en fazla gerçekleştirileceği yerler ise Yemen, Somali ve Pakistan... Bu bölgelerdeki "hedefler" hem komando baskınları hem de füze saldırıları ile yapılacak.

Merkezin "ABD içinde terör şüphelisi avlamak için de" kullanılabileceği belirtiliyor. Sivil yetkililerin, yurtdışındaki "öldür ya da yakala" operasyonlarında "resmi" rol almak istemedikleri için, ABD içinde yapılacak 'avı' merkez bünyesine dahil ettiği belirtiliyor.

Washington'un bu gizli savaşlarının, Irak ve Afganistan işgallerinin mali bilançosuna karşı gittikçe artan bir öfke duyan Amerikan halkının da desteğini alacağına inanılıyor.

Analistlere göre, "şimdiye kadar bir şeyi çözmeyen Irak ve Afganistan savaşları için trilyon dolarlar harcandıktan sonra, insanlar 'evet' diyecekler. Bu bizim hemen sonuç görebileceğimiz bir dış politika"!

GİZLİ OPERASYONLARDA REKOR ARTIŞ

Şimdiye kadar sadece Afganistan'daki gizli operasyonların bir yılda 12 kat arttığı bildirildi. 2009 Haziran ayında 30-35 olarak verilen gizli saldırı sayısı, geçtiğimiz ay bini aştı. NATO sözcüsü Binbaşı Sunset Belinsky'ye göre, operasyonların sonunda "hedeflenen kişilar ya da bir yakınlarının yakalanma oranı yüzde 80."

Baskınlar genellikle sivillerin evlerinde olduğu gece saatlerinde, özel ekipmanı askerler tarafından yapılıyor. Baskınların çoğunda, ABD ordusunun iddialarının aksine, "hedef" ve onunla birlikte çok sayıda masum insan öldürülüyor.

HABERE YORUM KAT