1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. ABD: İdlib’deki Saldırının Faili Esed Rejimi veya Rusya
ABD: İdlib’deki Saldırının Faili Esed Rejimi veya Rusya

ABD: İdlib’deki Saldırının Faili Esed Rejimi veya Rusya

ABD, Suriye’nin İdlib kentinde çok sayıda öğrenci ve öğretmenin hayatını kaybettiği okula yönelik saldırının, Esed rejimi veya Rusya tarafından yapıldığını söyledi.

28 Ekim 2016 Cuma 09:00A+A-

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın brifinginde, İdlib’de 22 öğrenci ile 6 öğretmenin hayatını kaybetmesine neden lan okul saldırısına ilişkin soruları yanıtladı.

“Hiçbir Haklılığı Olamaz”

AA’da yer alan habere göre, söz konusu saldırının sivillerin Beşşar Esed rejimi veya Rusya tarafından hedef alınmasının son örneği olduğunu belirten Earnest, “Bir okulu bombalamanın hiçbir haklılığı olamaz.” dedi.

“Esed Rejimi, Rusya’nın Desteğiyle Yapabilir”

Earnest, okulun hava saldırısında vurulduğunu belirterek, “Bu saldırıyı Esed rejimi mi yoksa Rusya mı yaptı, henüz bilmiyoruz ama bildiğimiz bu ikisinden birinin yaptığı. Saldırıyı yapan Esed rejimiyse de onlar bu tür saldırıları Rusya hükümetinin desteklemesiyle yapabilir.” ifadesini kullandı.

“Savaş Suçu”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İdlib’deki saldırının “savuş suçu” teşkil edebileceğini bildirmişti. Rusya ise okul saldırısının ardında kendilerinin olduğunu yalanlamıştı.

Rakka’nın IŞİD’den Alınması

Öte yandan, Earnest’a basın toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı telefon konuşması hatırlatılarak, Türkiye’nin kendi başına Suriye’nin Rakka kentini IŞİD’den almayı planlayıp planlamadığının görüşmede gündeme gelip gelmediği soruldu.

İki liderin görüşmesinin detaylarına ilişkin dün yaptıkları bilgilendirmenin dışında fazla bilgi veremeyeceğini belirten Earnest, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Obama’nın daha önce IŞİD ile mücadele kapsamındaki tüm operasyonların uluslararası koalisyonun diğer üyeleriyle koordineli bir şekilde yapılması gerektiğini ele aldıklarına vurgu yaptı.

Earnest, “Savaş alanına dönmüş Suriye’de bu tür eylemlerin, istenmeyen sonuçlar doğurmaması veya bölgedeki çıkar çatışmalarında artışa neden olmaması için iyi koordine edilmesi önemli. Dolayısıyla bu bölgenin ne kadar komplike olduğunun farkındayız.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT