1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. "ABD Hükûmeti Apple'a Baskı Yapamaz" Kararı
"ABD Hükûmeti Apple'a Baskı Yapamaz" Kararı

"ABD Hükûmeti Apple'a Baskı Yapamaz" Kararı

ABD'de bir federal yargıç, iPhone'ların şifresinin kırılması konusunda Apple'a baskı yapılamayacağı yönünde karar verdi.

01 Mart 2016 Salı 07:30A+A-

New York Doğu Bölgesi Mahkemesi Yargıcı James Orenstein, Brooklyn'de devam eden bir uyuşturucu davasında, ele geçirilen bir iPhone'un şifresinin kırılma talebini reddetti.

Orenstein, kararında, “ABD hükûmeti, soruşturma kapsamında, Apple'ı rızası dışında bir yükümlülüğe zorlayamaz.” ifadesini kullandı.

Karar, FBI'ın San Bernardino soruşturmasını da etkileyebilir. FBI, Aralık 2015'te ABD'nin San Bernardino kentinde saldırı düzenleyen Seyid Rıdvan Faruk’a ait iPhone'un şifresinin kırılmasıyla ilgili Apple'dan yardım talep etmişti. Ancak Apple, dünya genelindeki milyonlarca iPhone kullanıcılarının gizlilik ve güvenlik haklarına işaret ederek, bu talebi geri çevirmişti.

Apple ile FBI arasında çekişme ülkede “ulusal güvenlik” ve “bireylerin güvenlik hakları” arasında tartışmaya yol açarken, Orenstein kararında bu ikilemeye de dikkat çekti.

Toplumdaki farklı görüşlerin acilen bir denge bulmasının önemini vurgulayan Orenstein, kararında, “Bu tartışma bugün yapılmalı ve günümüzün teknolojik ve kültürel gerçeklerini değerlendirebilen kanun koyucular tarafından ele alınmalı.” dedi.

Apple, FBI ve Adalet Bakanlığı’nın avukatları 22 Mart'ta, “San Bernardino davası”nın duruşmasında karşı karşıya gelecek.

AA

HABERE YORUM KAT