1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. 72 Bin Suriyeliye Psikososyal Destek Hizmeti
72 Bin Suriyeliye Psikososyal Destek Hizmeti

72 Bin Suriyeliye Psikososyal Destek Hizmeti

Mültecilerin psikososyal sorunlarını çözmek için harekete geçen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 72 bin Suriyelinin "savaş terapisi" almasını sağladı. Terapilerle özellikle çocuklarda savaşın neden olduğu psikolojik tahribat giderilmeye çalışılıyor.

29 Şubat 2016 Pazartesi 08:49A+A-

Türkiye genelinde 10 ilde bulunan toplam 25 geçici barınma merkezindeki Suriyelilere, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlükleri aracılığıyla “psikososyal destek hizmeti” veriliyor. Psikolog, sosyolog ve sosyal çalışma görevlilerini de sahaya süren bakanlık, Suriyelilerin yaşadığı psikolojik sıkıntıları analiz etti. Güvenlikten barınmaya, sağlıktan eğitime kadar sorunların yol açtığı sıkıntıların yanı sıra, travma, kayıplar, yas süreci, stres gibi sosyal ve psikolojik olumsuzluklar belirlendi. Bu sorunların en aza indirilmesi için de yoğun bir terapi çalışması başlatıldı.

TAHRİBAT GİDERİLMEYE ÇALIŞILIYOR


Bakanlık tarafından 10 ilde 25 barınma merkezinde başlatılan çalışmayla, 71 bin 698 Suriyeliye psikososyal destek verildi. Son iki yılda ise bu alandaki çalışmalar yoğunlaştırıldı. Özellikle çocuklarda, savaşın neden olduğu psikolojik tahribatın giderilmesine çalışıldı. Ayrıca, kadınlar, engelliler ve yaşlılara yönelik terapi çalışmaları uygulandı.

DESTEK MERKEZLERİ AÇILACAK


Bu çalışmalar için, 2009 yılından itibaren Türkiye vatandaşlarına uygulanan 198 aile içerikli konudan oluşan eğitim programı Arapça'ya çevrildi. UNICEF'in de maddi destek verdiği program kapsamında, özel eğitime tabi tutulan 103 Suriyeli eğitici halen kamplarda çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmaların etkisini artırmak için, BM'nin de desteği talep edildi. Bu kapsamda, öncelikle illerde bulunan kamplar dışında “psikososyal destek merkezleri” kurulacak.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT