M. Nedim Hazar

M. Nedim Hazar

Yazarın Tüm Yazıları >

6 dakika

06 Ağustos 2011 Cumartesi 00:01A+A-

Zaman, hassaten saat, dakika ve saniye ile ilgili hikâye yazmış biriyim. Hasbelkader zamanı inceleme imkânı bulmuştum.

Ve ne kadar görece bir kavram olduğunun farkındayım. 6 dakika, bir açıyla bakıldığında dikkate bile alınmayacak kısalıkta bir süre. Fakat bir açıyla bakıldığında da, muazzam uzunlukta bir zaman dilimi.

Kutsal aydayız ve oruç tutuyoruz şartları uygun olanlar. Hele hele iftar saati yaklaştıkça dakikaların nasıl zor geçtiğini bizzat yaşayarak idrak ediyoruz. Ezan saati günde bir dakika geri gidiyor da, belli etmeden nasıl seviniyoruz!

Kâinat, saliselerin üzerinde duruyor. Evren zaman ile anlam kazanıyor. Vakit, en hayati parametrelerimizden biri. Ve biliyor musunuz, her 6 dakikada bir çocuk ölüyor Afrika'da?

6 dakika dediğin nedir ki, prime time'da bir programın reklam arası kadar süre.

12 milyon kişi ölüm riski altında.

Son bir ayda 5 yaşın altında 29 binden fazla çocuk öldü. Böyle rakamla yazınca sanki küçükmüş gibi geliyor insana; yirmi dokuz bin çocuktan bahsediyoruz sevgili okur. Son üç ayın rakamları bu üstelik. Korkarım ki, modern dünyanın bu duyarsızlığı devam ederse ölecek çocuk sayısı 500 bini bulacak!

Afrika'da çekilmiş fotoğraflara bakmaktan kanata kanata vicdanımı, şaşırdım yönümü. Bir tek kare fotoğraf bile biz rahatı yerinde olan insanların ahirette nasıl hesap vereceğine dair kara kara düşünmesine yeter inanın.

Bölgede çekilmiş bir dakikalık bir film bile vicdanı olan insanların geceleri uykusunu kaçırmaya yetecektir.

Afrika, kara bahtlı kıta...

Açlığın adı mı, yoksa insanlığın vicdanı mı kara bilemiyorum. Derisi kemiklerinin içine kaçmış minik kara çocuğu aklımdan silemiyorum. Bir deri kalmış sanki bin yaşında, gözler, ya Rabbi nasıl bir bakıştır o vicdanları delecek gibi...

Eğer kendine 'uygar' diyen insanlık bir şey yapmazsa 4-6 hafta içinde Afrika'da milyonlarca insanın ölebileceğini söylüyor uzmanlar. Sadece Somali'de 3 milyon 200 bin insan öldü ölecek!

Cern deneyi ile evrenin sırrını çözseniz ne, Mars'a modül yollayıp su arasanız ne yazar!

Geçen hafta bu konu ile ilgili yazdığımda, çok sevgili bir okurum 'Ne yani şimdi gündem bu mu, ne acelesi vardı?' gibi sitem kokan bir mesaj yazmıştı bana. Cevap yazamadım ama, o mailden bu yana yaklaşık 3 bin çocuk daha öldü...

Bilmiyorum hangi gündem bundan daha önemli, hangi mesele daha acildir.

Elbette sadece ağlaşarak, yüreklerinizi daraltmak, soluğunuzu tıkamak değil niyetim. Eminim çok daha fazla kurum ve kuruluş yardımda bulunuyordur. Benim hemen ulaştığım bilgiler aşağıdakiler. Eğer yukarıda anlatmaya çalıştığım tabloda bütün insanlığın vebali olduğuna inanıyorsanız ve eğer o kara derili, kocaman gözlü halsiz çocuklar kanatıyorsa vicdanlarınızı; hemen yardım edebilirsiniz. Bu yazıyı bitirmeye bile gerek yok yardım için alıp telefonlarınızı elinize, mesaj kısmına girersiniz ve;

ACLIK yaz 5777 - (Kimse Yok mu?)

AFRİKA yaz 5601 - (Diyanet)

AFRİKA yaz 2868 - (Kızılay)

AFRİKA yaz 3072 - (İHH) için...

Yazarak 5 TL yardımda bulunabilirsiniz.

6 dakikada bir çocuk ölüyor. Yani siz bu yazıyı bitirene kadar muhtemelen bir çocuk daha öldü Afrika'da...

ZAMAN 

YAZIYA YORUM KAT