1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. 45 Bin Cerabluslu Geri Döndü
45 Bin Cerabluslu Geri Döndü

45 Bin Cerabluslu Geri Döndü

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Fırat Kalkanı Operasyonu'nun Cerablus'un IŞİD’den alınmasından sonra 45 bin Cerabluslunun şehirlerine geri döndüklerini ifade etti.

12 Kasım 2016 Cumartesi 16:08A+A-

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Bizim için Amerika başkanının kim olacağından çok, Türkiye Amerika ilişkilerinin hangi çizgide seyredeceği önemlidir" dedi.

İstanbul'da çalışan uluslararası medya kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Kurtulmuş, Fırat Kalkanı Operasyonu'nun Türkiye'nin planladığı şekilde devam ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Oradaki 5 bin kilometrekarelik bir arazinin bütün terör örgütlerinden temizlenerek güvenli bölge haline getirilmesi ve olası göç dalgaları için Suriyeli kardeşlerimizin barındırılacağı bir güvenli alan haline getirilmesi bizim tezimizdir. Yıllardır bunları savunuyoruz. Ayrıca yıllardır savunduğumuz bir başka husus da o bölgedeki gerek Suriye, gerek Irak'ta tek tek şehirlerin ve genel olarak bölgelerin nüfus yapısının, demografik yapının değiştirilmemesi zaruretidir. Yani eğer demografik yapı değiştirilir, onun üzerinden yeni bir siyaset yapılmaya çalışılırsa, bu bölge barışına katkıda bulunmaz, tam tersine daha büyük çatışmalara zemin hazırlar."

Kurtulmuş, "Başından itibaren söylediğimiz gibi Halep Haleplilerindir, Musul Musullularındır, Rakka Rakkalılar'ındır. Eğer burada uluslararası camia, terör örgütü DEAŞ'tan buraları temizlemek için bir operasyon yapacaksa, bu şehirlerin halkını rahatsız edecek etnik ve mezhebi birtakım temizliklerin önünü açacak hareketlere müsaade etmemelidir. Yerel unsurların devreye girmesinin doğru olduğunu, uluslararası camianın da yerel güçlere vereceği destekle DEAŞ'a karşı operasyonların yapılmasının hayati önemde olduğunu ifade ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

 

HABERE YORUM KAT