1. HABERLER

  2. HABER

  3. 300 İsimden Çözüme Karşı “Türk” Bildirisi
300 İsimden Çözüme Karşı “Türk” Bildirisi

300 İsimden Çözüme Karşı “Türk” Bildirisi

Bazı siyasetçi, akademisyen, bürokrat ve işadamı Anayasa'dan Türk kelimesinin çıkarılmasına bir bildiriyle tepki gösterdi.

27 Mart 2013 Çarşamba 18:06A+A-

HAKSÖZ-HABER

Çözüm sürecine itiraz için imza kampanyası başlattılar.

Sayıları 300’ü bulan listede birbirine zıt fikirlerde olan ve normal şartlarda bir araya gelmeyecek bir grup akademisyen, bürokrat, gazeteci ve siyasetçi bugün kamuoyuna duyurdukları bir çağrı metniyle sürece itirazlarını ortaya koydular.

Metne imza koyan isimler arasında yazar Alev Alatlı, eski dışişleri bakanı Mümtaz SoysalProf. İlber Ortaylı, Hasan Celal Güzel, Emekli Orgeneral Edip Başer, TBMM Eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, HEPAR Genel Başkanı Osman Pamukoğlu, eski bakanlar Ufuk Söylemez, Abdülhaluk Çay, İlhan Aküzüm, Yaşar Okuyan ve DGM Eski Savcısı Talat Şalk gibi isimler var.

“Türk Milletine Çağrı”  başlıklı bildiride, “Türk Milleti’nin adı, vatandaşlık tarifinden ve Anayasa’dan çıkarılamaz” denildi.

Ankara'daki Sürmeli Otel'de gerçekleştirilen bir toplantı ile duyuruldu. Bildirinin tertip komitesinde Prof. Dr. Mustafa Kafalı, Prof. Dr. Bican Ercilasun, Prof. Dr. Ümit Özdağ, Prof. Dr. İskender Öksüz ve Sadi Somuncuoğlu yer aldı. "Aşağıda imzası bulunan bizler Türk Milleti'nin aklıselimine sesleniyor, tarihin bu dönemecinde Türk milleti adına hareket edenleri uyarıyoruz!" diye başlayan bildiriyi imzacılar adına İskender Öksüz okudu. 

İŞTE ÇAĞRI METNİ:

1. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu ve sahibi olan Türk Milleti’nin adı, vatandaşlık tarifinden ve Anayasa’dan çıkarılamaz.

2. Devletimizin eşit ve şerefli üyeleri olan aziz vatandaşlarımız, ırklara ve mezheplere ayrıştırılamaz.

3. Anadolu coğrafyasında Selçuklu ile başlayıp Osmanlı ile devam eden Türk Milleti’nin kesintisiz egemenliğini esas alan büyük Atatürk’ün kurduğu milli devlet yapısı ortadan kaldırılamaz.

Bildiriye destek verenler arasında Hasan Celal Güzel’in de bulunması dikkat çekti. Şu anda milletvekili olup da metni imzalayan tek milletvekili MHP’li Özcan Yeniçeri.

Kitlesel Kampanyalar Düzenleyecekler

Haber10'da yer alan habere göre bugün öğle saatlerinde 300’den fazla kişinin imzaladığı metni Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunarak sürece dair hassasiyetleri dile getiren Prof. Ümit Özdağ, bundan sonraki süreçte ne yapılacağının henüz netlik kazanmadığını söyledi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Prof Özdağ, “İlk planda kitlesel bir imza kampanyası düzenleyeceğiz. Yeniçeri dışında milletvekillerine metni göndermedik. Şimdilik onları katmadan onların dışında bir inisiyatif sürdürmek niyetindeyiz” dedi.

Yaşar Okuyan'a Göre Hükümet Teslimiyet İçinde 

Ankara’da düzenlenen basın toplantısına katılan Yaşar Okuyan da VOA’nın soruları üzerine imzaların iki günde toplandığını hafta sonuna kadar en az beş bine ulaşmasının beklendiğini söyledi. Okuyan, “Metindeki üç madde, Türklük’ün anayasadan çıkartılmasına ve milli devlet yapısının ortadan kaldırılmasına karşı gösterilen bir hassasiyet. Biz terör sorunun çözümüne karşı çıkmıyoruz ama çözüm ne?” dedi.

Sürecin şeffaf yönetilmemesini eleştiren eski bakana göre, burada tam bir teslimiyet var ve Büyük Ortadoğu Projesi’nin değişik bir versiyonunun Türkiye’ye dayatılmasına hükümet onay veriyor.

12 Eylül öncesi MHP’nin üst düzey yöneticilerinden olan Yaşar Okuyan, “Terörün sona ermesi başka bir şey bu başka bir şey. PKK’lılar silahlarını teslim ediyor mu? Hayır. Silahlarını bırakıyor mu? Hayır. Bu kabul edilemez. İngiltere’de IRA ne yaptı? Devlete silahlarını teslim etti. Öyle olsa beyaz sayfa açılır, yeni bir yasal düzenleme yapılır. Başbakan’ın isteği anayasayı değiştirip başkanlık sistemini getirmek, referanduma güçlü gitmek ve başkanlık seçiminden sonra Çankaya’ya çıkmak ama yüce divanlık suç işliyor” diye konuştu.

Yıllardır görüşmediği halde Bursa’ya giderek MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye destek veren Yaşar Okuyan, önümüzdeki süreçte metne imza atan akademisyen, gazeteci ve siyasetçilerden 8 ila 10’unun sürece itiraz etmek üzere Anadolu’da konferanslar vermek için prensipte uzlaştığını söyledi.

 

HABERE YORUM KAT

8 Yorum