1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. ‘1500 Türkmen Sınırda Bekliyor’
‘1500 Türkmen Sınırda Bekliyor’

‘1500 Türkmen Sınırda Bekliyor’

Hatay Valisi Topaca, Suriye’deki Bayırbucak Türkmen bölgesindeki çatışmalardan kaçan 1500 kişinin sınırda olduğunu söyledi. “Orada bir risk varsa, onların sınırdan içeri alınması dâhil olmak üzere gerekli altyapıyı hazırlıyoruz” dedi.

21 Kasım 2015 Cumartesi 20:43A+A-

Hatay Valisi Ercan Topaca, Suriye'deki Bayırbucak Türkmen bölgesindeki çatışmalardan dolayı Türkiye sınırına kaçan Suriyelilerle ilgili gelişmeleri yerinde görmek üzere Yayladağı’na gitti. Topaca, basın mensuplarına bölgedeki durumla ilgili bilgi verdi:

"Bugün itibariyle yaklaşık bin 500 Türkmen kardeşimiz sınıra gelmiş durumda. Onların her türlü ihtiyaçlarının karşılanması; süratle çadır, battaniye, gıda ihtiyaçlarının karşılanması noktasında tedbirlerimizi aldık.

Bütün kamu ve kurum ve kuruluşları bu iş için seferber. Hükümetimizin talimatları doğrultusunda, Türkmen kardeşlerimizin öncelikle ihtiyaçlarının süratle karşılanması, yaralıların alınması, orada bir risk varsa onların sınırdan içeri alınması dâhil olmak üzere gerekli alt yapıyı hazırlıyoruz. Sınırın bu tarafına geçmek isteyen herkesi, onların barınabileceği, yaşayabileceği çadır kentleri de bir taraftan hazırlıyoruz."

Vali Topaca, büyük bir göç beklenip beklenmediğine dair soruya "Önümüzdeki günlerde çatışmalar yoğunlaşırsa bir miktar daha geliş olacağını düşünüyoruz ve onun planlanmasını yapıyoruz. Rakam konusunda da oradaki toplam nüfusa baktığımız zaman 15 bin civarında Türkmen var. Tabii Arap kökenli olanlarda var. Toplamda 30 - 35 bin civarında bir nüfus olduğunu tahmin ediyoruz. Onların ne kadarı bu tarafa gelir onu tahmin etmeye çalışıyoruz ve bu yönde hazırlık yapıyoruz. Kesin rakamlar söyleyemiyoruz" cevabını verdi.

Rus bombardıman uçaklarının desteklediği Suriye ordusunun Türkmen Dağı’nı ele geçirip geçirmediği yönündeki soruya da yanıt veren Topaca, “Biz o tür konulara çok girmiyoruz. O konuyu askeri makamlarımız, hükümetimiz takip ediyor. Tahmin ediyorum o konuda hükümetimiz bir açıklama yapacaktır " dedi.

Topaca, çatışma bölgesinden Türkiye’ye dün itibariyle 17 yaralı geldiğini söyledi.

AA

HABERE YORUM KAT