1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Zona Lakaplı Temur Makhauri Çeçen Cinayetleri Davasından Beraat Etti
Zona Lakaplı Temur Makhauri Çeçen Cinayetleri Davasından Beraat Etti

Zona Lakaplı Temur Makhauri Çeçen Cinayetleri Davasından Beraat Etti

Zona kod adlı Temur Makhauri'nin beraat ettiği öğrenildi.

19 Nisan 2016 Salı 16:38A+A-

Kamuoyunda Çeçen cinayetleri davası olarak bilinen yargılamada karar çıktı. İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi tutuklu sanık Zona kod adlı istihbarat elemanı Temur Makhauri'nin cinayet işlediğine dair yeterli delil olmadığını öne sürerek beraatine karar verdi.

Gürcistan adına istihbarat yaptığını itiraf eden Temur Makhauri'nin avukatı Ufuk Kalkan, müvekkilinin normal bir iş yapmadığını kabul ettiğini, fakat bu durumun cinayet işlediği anlamına gelemeyeceğini ifade etti.

Sanık Temur Makhauri, Ruslan Papaskiri, Ali Dimaev adına düzenlenmiş kimlik belgelerini yargılama süresince mahkemeye sunmuşdu. Sunulan tüm kimlik ve pasaport belgelerinin de gerçek olduğu ortaya çıktı.

Ne İle Suçlanmıştı?

2009 yılında İstanbul'da evinin önünde öldürülen Çeçen direnişinin önemli isimlerinden Ali Osaev'in katil zanlısı olarak yargılanan ve yakalandığında üzerinde Temur Makhauri adına düzenlenmiş pasaport bulunan Zona, İstanbul Emniyeti ve MİT tarafından uzun bir süre takip edilmişti.

İstanbul Havalimanından yurtdışına çıkarken yakalanan Zona'nın 2009-2011 yılları arasında Türkiye'de Rus İstihbarat görevlileriyle 3 defa yurtdışında ise iki defa görüştüğü, bu görüşmelerde Çeçenlerin ileri gelen liderlerine yönelik suikastler planlandığını ve pazarlık yapıldığı ortaya konulmuştu.

Zona ilk duruşmada Ruslarla görüştüğünü ve para aldığını itiraf etmişti. Kendisinden öldürülmesinin istendiği kişinin Çeçenistan eski Enformasyon Bakanı Movladi Udugov olduğunu da kabul etmişti. Udugov Çeçenistan Cumhurbaşkanı Zelimhan Yandarbiyev ile birlikte barış görüşmelerine katılan ve bu görüşmelerde Rus lider Boris Yeltsin'e büyük bir prestij kaybı yaşatan kişi olarak biliniyor. Yandarbiyev Katar'da uğradığı suikast sonucu öldürülmüştü. Movladi Udugov ise o tarihten sonra kendisine karşı düzenlenen suikastlerden defalarca kurtulmayı başarmıştı.

Zona kod adlı sanık Makhauri, Türkiye'de Ruslarla yaptığı görüşmelerden dolayı yargılanmadı. Sadece Ali Osaev'i öldürmek suçlamasıyla yargılandı ve duruşma siyasi değil sıradan bir cinayet vakası olarak mahkeme tarafından görüldü.

Video Görüntüler Dikkate Alınmadı

Ali Osaev'in öldürüldüğü ana dair görüntüler Mahkeme tarafından Adli Tıp Kurumu'na gönderilmiş ancak Kurum görüntülerin uzunluğunu öne sürerek bir rapor vermemiş, olay anına ait dakikaların belirtilmesini talep etmişti. Müşteki avukatları da Mahkemeden cinayet görüntülerinin Adli Tıp'a gönderilmesini talep etmişler, ancak mahkeme bu talebi kabul etmemişti.

Avukat Ömer Yüzgül, beraat kararını temyiz edeceklerini açıkladı.

Bakırköy 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bu sabahki son duruşmasında Zona (Hayalet) kod adlı sanık Temur Makhamuri'nin beraatine karar verildi. 2011 yılında Berg-Khazh Musaev, Rüstem Altemirov ve Zaurbek Amirev'in öldürülmesiyle ilgili yargılanan Rus ajanlar Alexander Zharkov ve Nadim Ayupov dosyası ayrıldı.

Mahkeme kararında şu ifadelere yer verdi; "Makhauri hakkında maktül Ali Osaev'i tasarlayarak öldürmekten ve ruhsatsız silah bulundurmaktan TCK 82/1-a ve 6136 sayısı yasanın 13/1 maddelerinden cezalandırılması istemiyle mahkememize dava açılmış ise de; sanığın bu suçları işlediği hususunda cezalandırılmasına yetecek, her türlü şüpheden arınmış, yeterli ve inandırıcı delil elde edilemediğinden, sanığın yüklenen cuçlardan CMK 223/2-e maddesi uyarınca beraatine karar verilmiştir." denildi.

Kaynak: İMKAN-DER

HABERE YORUM KAT

1 Yorum