1. YAZARLAR

  2. Oral Çalışlar

  3. Yusuf Kaplan ve Hurşit Tolon
Oral Çalışlar

Oral Çalışlar

Yazarın Tüm Yazıları >

Yusuf Kaplan ve Hurşit Tolon

20 Şubat 2009 Cuma 14:54A+A-

Tunceli, orada yaşayanların söylemiyle Dersim, uzak dağların arkasındaki bir ilimiz. Tunceli, geçmişte çok acılar yaşamıştı. 1938’de ‘Dersim İsyanı’ gerekçesiyle on binlerce insan yaşamını yitirdi, sürgünlere gönderildi. Dersim’in acısı hiç bitmedi. Son yıllarda da Tunceli, terör ve şiddet sarmalının ortasında kaldı. Halk, örgütlerle devlet arasına sıkıştı.
Yusuf Kaplan da onlardan birisi. Kendi deyimiyle Dersimli. Gece evinin kapısına gelen örgüt mensuplarına ekmek verdiği gerekçesiyle tutuklandı. Yargılandı ve mahkûm oldu. Şimdi 83 yaşında. Elazığ E Tipi Cezaevi’nde kalıyor. Doktor raporuna göre kendisine bakamayacak kadar hasta. Vücudunun yüzde 79’u iş göremez durumda.
Tunceli Barosu eski Başkanı avukat Hüseyin Aygün, Yusuf Kaplan’ın durumunu şöyle anlatıyor:
“Yusuf Kaplan, Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği bir karar ile ‘örgüte yardım-yataklık etmek’ suçundan hüküm aldı ve 1 yıla yakın zamandır cezasının infazına Elazığ E Tipi Kapalı Cezaevi’nde devam ediliyor.
Kendisinin vücudunun yüzde 79’unun iş göremediği yönünde elimizde hekimler heyeti raporu var. Ancak Adli Tıp’ın ilgili dairesi bu rapora itibar etmeyip ‘cezaevinde yatabilir’ şeklinde görüş bildirdiği için cezaevinde kalmaya devam ediyor.
Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’e ilettiğimiz ‘af yetkisini kullanması’ temennimizde bugüne kadar olumlu bir gelişme yaşanmadı. Cumhurbaşkanı’nın af yetkisini kullanması için de ne yazık ki Adli Tıp’ın olumlu görüş bildirmesi gerekiyor.”
***
Hüseyin Aygün, bu arada son dönemde Ergenekon davası nedeniyle bazı generallerin doktor raporlarıyla ‘nasıl’ tahliye edildiklerine dikkat çekiyor ve şunları söylüyor:
“Eski Başbakan Erbakan’dan sonra eski general Hurşit Tolon da ‘yaş ve sağlık’ gerekçesiyle tahliye edildiler. Biz Dersimliler ister istemez soruyoruz: Hurşit Tolon’un Şener Eruygur’un yaşları ve sağlığı cezaevinde yatmaya uygun değil de 83 yaşındaki Yusuf Kaplan’ın ‘yaşı ve sağlığı’ cezaevinde yatmaya uygun mu? Erbakan ve Tolon’u ‘insani’ nedenlerle tahliye eden mahkemeler Yusuf Kaplan’ı Tuncelili ve ‘terör suçlusu’ olduğu için mi tahliye etmiyor?
Dağda evine gelen silahlı örgüt adamlarına iki ekmek verdi diye Yusuf Kaplan şeklen terörist olabilir ama evrensel hukuka göre bu suç bile değildir. Dağdaki vatandaşının asayişini sağlayamayan, devlet hıncını 83 yaşındaki köylüsünden alamaz. Almamalıdır. Bu vicdan ve adalete sığmaz. Hukuk herkes için ulaşılabilir ve eşit olmalıdır. Ancak bizim ülkemizde ne yazık ki böyle olmuyor.
Geçen hafta müvekkilim Yusuf Kaplan’ın Elazığ Cezaevi’nde ziyaret ettim. Ölüm sınırında bekliyor.
1 ay evvel eşini kaybetti ve ölüm haberini kendisine ben iletmek zorunda kaldım.”
Avukat Hüseyin Aygün, Yusuf Kaplan için şu çağrıda bulunuyor: “Lütfen konuyla ilgili insani bir girişim için ilgileniniz. Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül isterse Yusuf Kaplan orada 1 gün bile kalmaz.
“Artık cezaevi kapısından cenaze almak istemiyoruz.
En içten saygılarımla.
Yusuf Kaplan’ın avukatı Hüseyin Aygün, Dersim.”
Tunceli gözlerden epeyce ırak bir ilimiz. Devlet oraya hiçbir dönemde iyi gözle bakmadı. Ancak unutmayalım ki oralarda da bu ülkenin yurttaşları yaşıyor. Onların da insan olarak hakları var.
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in dikkatine. Belki Yusuf Kaplan için yapılacak bir şeyler vardır.

RADİKAL

YAZIYA YORUM KAT

3 Yorum