1. HABERLER

  2. HABER

  3. Yunanistan’da Bakan ve Milletvekili Maaşları Kesilecek
Yunanistan’da Bakan ve Milletvekili Maaşları Kesilecek

Yunanistan’da Bakan ve Milletvekili Maaşları Kesilecek

Yunanistan hükümeti, bakanlar ve kamu üst düzey yöneticilerinin maaşlarında kesinti yapılmasını, milletvekili maaşlarındaki vergi oranlarının da artırılmasını kararlaştırdı.

11 Ağustos 2015 Salı 14:07A+A-

Yunanistan'da Çipras hükümetinin hazırladığı yeni yasa tasarısıyla bakanların ve kamu kurumlarındaki üst düzey yöneticilerin maaşları yaklaşık yüzde 15, milletvekillerinin maaşları yüzde 20 düşecek.

Başbakan Aleksis Çipras, hükümetin bu konudaki kararının "sembolik" olduğunu ancak ekonomik getirileri de olacağını belirtti. Çipras, bu konuda hazırlanan yasa tasarısı ile bakanların maaşlarının düşeceğini ve milletvekili maaşlarının bütününün vergilendirileceğini açıkladı.

Başbakanlık konutunda İdari Reformlar Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı yetkilileriyle yaptığı toplantının ardından gazetecilere konuşan Çipras, Yunanistan’ın borç sorunuyla ilgili kreditörle müzakerelerde çiftçilerin vergi muafiyeti konuşulurken, "milletvekillerine uygulanan vergi muafiyetinin görmezden gelinemeyeceğini" belirtti.

Çipras, “Siyasi sistem kamunun duygularına uymak zorunda. Bu nedenle acilen milletvekillerine uygulanan vergi muafiyetini iptal edecek ve bakanlarla kamu kurumu yöneticilerinin maaşlarını yeniden düzenleyecek yasa tasarısının en kısa zamanda parlamentoya sunulması lazım” dedi.

Yüzde 15 ila 20'lik düşüş

Alınan bilgiye göre, yeni yasa, bakanların ve kamu kurumu üst düzey yöneticilerinin maaşlarında yüzde 15 oranında kesinti yapılmasını öngörüyor. Yeni yasaya göre, kamu kurumları yöneticilerinin aylık gelirleri ek ödemelerle birlikte Yüksek Mahkeme Başkanı’nın maaşını geçmeyecek şekilde yeniden belirlenecek.

Milletvekili maaşları ve komisyonları nedeniyle yapılan ek ödemelerin bütünü vergilendirilecek. Milletvekili maaşları buna göre en az yüzde 20 azalacak.

Milletvekillerine 8 bin 200 avro ödeme

Yunanistan’da milletvekillerine tazminat şeklinde aylık maaş olarak yaklaşık 5 bin 700 avro, büro, kırtasiye, posta gibi giderler için de seçildikleri bölgelere göre yaklaşık 2 bin 500 avro olmak üzere toplam 8 bin 200 avroya kadar ödeme yapılıyor.

Milletvekilleri katıldıkları her komisyon toplantısı için de vergiden muaf olarak 75 avro alıyor. Siyasi bürolarında her biri devlet tarafından ödenen 2 bin avroya kadar maaş ile üç uzman danışman görevlendirme hakkı bulunan milletvekilleri ulaşımda da özel indirimlerden faydalanıyor.

AA

HABERE YORUM KAT