1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Yeni Muhalif Yapılanmada Galyun ve Seyf Yok
Yeni Muhalif Yapılanmada Galyun ve Seyf Yok

Yeni Muhalif Yapılanmada Galyun ve Seyf Yok

Yeni Suriye muhalefeti yapılanmasında Burhan Galyun SUK'un genel sekreteryasında yer almadı.

08 Kasım 2012 Perşembe 13:52A+A-

Katar'ın başkenti Doha'daki Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Genel Kurul Toplantısı'nda, konseyin alt ve üst kurul üyelerinin seçim işlemi sona erdi. SUK'un yeni başkanının kim olacağı yarın açıklanacak. 

40 kişilik SUK genel sekreteryasında, aday olmayan Burhan Galyun ile George Sabra ve Riyad Seyf yer almadı.

İsmi ABD'nin yeniden yapılanma planları kapsamında Suriyeli muhaliflerin kuracağı geçiş hükümeti başkanlığı için geçen Suriyeli eski milletvekili Riyad Seyf, böyle bir göreve aday olmayacağını söylemişti.

40 kişilik sekreterya, Abdulbasit Seyda yerine atanacak yeni lideri belirleyecek olan 11 üyenin seçilmesi ile görevlendirildi. Liderlik seçimi kadınları ve azınlıkları temsil eden dört üyenin daha belirlenmesi için yarına ertelendi.

Seyda sekretarya üyesi olurken, Burhan Galyun, George Sabra ve Riyad Seyf gibi diğer önde gelen isimler yeni listede bulunmuyor. Bu nedenle SUK başkanı olma imkânları da yok.

Yeni listede aralarında beş Müslüman Kardeşler üyesinin de olduğu İslamcılar dışında Kürt ve Süryani azınlıkları temsil eden isimler yer aldı. Kadın üye seçilmedi. Tüzük gereği dört üye daha ekleme hakkı olan yeni ekip, sekreteryaya Hıristiyan, Alevi, Şii ve kadın Suriyelileri temsil edecek üyeler ilave etmeyi planlıyor.

Uluslararası toplumun baskısı altında yeniden yapılanmaya giden Suriyeli muhalifler arasında görüş ayrılıkları sürüyor. SUK, muhalifleri temsil eden en geniş çatının kendileri olduğunu belirterek "kurtarılmış topraklarda bir geçiş hükümeti" için ısrar ediyor.

SUK, Katar'da devam eden toplantılarda bünyesine 13 yeni grup ekledi.

ABD ise mevcut oluşumla ilgili rahatsızlığını ifade etmeye devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, yeni yapılanmanın "sayılardan daha fazlasını gerektirdiğini söyleyerek" bir kez daha konseyin muhalefet güçlerini temsil etmediğini ima etti.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum