1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. 'Yeni İpek Yolu' İçin Şimdiden 64 Milyar Dolarlık Sözleşme İmzalandı
'Yeni İpek Yolu' İçin Şimdiden 64 Milyar Dolarlık Sözleşme İmzalandı

'Yeni İpek Yolu' İçin Şimdiden 64 Milyar Dolarlık Sözleşme İmzalandı

Çin Devlet Başkanı Şi, 'yeni İpek Yolu' projesi için, 64 milyar dolar hacminde sözleşme imzalandığı açıkladı.

28 Nisan 2019 Pazar 11:57A+A-

Çin'in "Yeni İpek Yolu” projesi olarak bilinen "Bir Kuşak, Bir Yol” için, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in verdiği bilgiye göre şu ana kadar 64 milyar dolar hacminde sözleşme imzalandı. "Bir Kuşak, Bir Yol” için Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen zirve toplantısının kapanışında konuşan Şi, bu dev proje kapsamındaki tüm işbirliklerinde piyasa ekonomisinin prensiplerine uyulacağını kaydetti.

Çin'in 2013 yılında duyurduğu "Bir Kuşak, Bir Yol” projesi ile Asya, Afrika ve Avrupa arasında ulaşım, sanayi ve ticaret ağı oluşturulması hedefleniyor. Proje kapsamında Çin devletine ait şirketler tarafından yapılması planlanan kara ve demiryolları ile limanların finansmanının Çin bankalarının vereceği milyarlarca euroluk krediler ile karşılanması öngörülüyor.

Batı temkinli

Ancak Çin'in bu planları Batı'da endişeye neden oluyor. Özellikle bazı Batılı hükümetler, Çin’in milyarca euroluk yatırım projeleri ile dünyada nüfuzunu artırmaya çalışmasından ve bu projelerin gelişmekte olan ülkelerin yüksek oranda borçlanmasına yol açmasından kaygı duyuyor. ABD, Çin'i projeyi kullanarak gelişmekte olan ülkeleri ucuz krediler yoluyla borç batağına sürüklemek ve bu ülkeleri önemli varlıklarını satmaya zorlamakla suçluyor. 2017 yılında kredi geri ödemelerini yapamayan Sri Lanka, Çin'in inşa ettiği bir limanını devretmeye zorlanmıştı.

Çin ise proje kapsamında şeffaflık, sürdürülebilirlik ve yolsuzlukla mücadele sözü veriyor. Devasa projenin yatırım hacmi konusunda bugüne kadar kesin bir miktar telaffuz edilmedi, ancak uzmanlar planların hayata geçirilebilmesi için trilyonlarca dolarlık yatırım yapılması gerektiği tahmininde bulunuyor.

Avrupa, pazarların açılmasını talep ediyor

Pekin'de düzenlenen üç günlük zirveye 40'ı devlet ve hükümet başkanları düzeyinde olmak üzere, 100'den fazla ülkeden üst düzey temsilcileri katıldı. Avrupalı hükümetler Çin yönetiminin vizyonunu övüyor, ancak ticaretin daha sıkı bir şekilde sürdürülebilmesi için, pazarların açılması talebinde bulunuyor.

 

HABERE YORUM KAT