1. YAZARLAR

  2. Adem Yavuz Arslan

  3. Yargıtay'dan Meclis'e mi?
Adem Yavuz Arslan

Adem Yavuz Arslan

Yazarın Tüm Yazıları >

Yargıtay'dan Meclis'e mi?

24 Ocak 2011 Pazartesi 09:37A+A-

Ankara kulislerinin bugünlerde tek gündemi var diyebiliriz. Meclis'te, bakanlıklarda, bürokrasi de herkes 'kimin vekil olacağı'na odaklandı. İsimler havada uçuşuyor.

Özellikle de CHP cephesinde.

CHP'nin Silivri ilgisi artık sır değil.

Genel Başkan Kılıçdaroğlu her fırsatta Silivri'ye selam yolluyor. Parti yöneticileri gruplar halinde duruşmaları izliyorlar. Hatta avukat sıralarına bile oturdukları oldu. Geçen hafta Süheyl Batum oradaydı.

Ergenekon sanıklarının vekil yapılması çağrılarına 'Mesajı alıyoruz' diye cevap vermişti. İddialara göre en az üç Ergenekon sanığının vekil yapılması için yoğun baskı var.

CHP'nin işi zor. Vekillik pastası küçük ama taliplisi çok. Yeni bir kriz çıkartmadan bu süreci yönetebilecekler mi onu göreceğiz.

Fakat bugünlerde Ankara kulislerinin en bomba ismi Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker.

Kulağı delik ve sağlam bilgilere sahip olduğunu bildiğim kaynağım öyle şeyler anlattı ki: 'Olur mu olur' demek durumunda kaldım.

Özetle anlattıkları şöyle:

Malum olduğu üzere CHP ile yüksek yargının arası iyidir. Zaten arşivler bu yakınlığın sonuçları üzerine yazılmış haber ve yorumlarla dolu.

İşte bu yakınlık önümüzdeki günlerde farklı bir sonuç daha doğurabilir. İddiaya göre CHP yüksek yargıdan bazı isimlere vekillik teklifi yapacak. Hatta görev süresi haziranda bitecek olan Hasan Gerçeker'e de bu kapsamda vekillik teklifi yapıldı. Gerçeker'in siyasete girmek gibi bir niyeti olduğunu bugüne kadar duymadık. Girmesi de pek beklenmiyor.

Ama bu teklifin arkasında ise başka bir senaryonun varlığından bahsediliyor.

Gerçeker'in görev süresi 1 Haziran'da bitecek. Normal şartlarda ise Yargıtay Başkanlığı seçimi 1 Mayıs'ta başlamak zorunda. Fakat burada yeni bir durum doğabilir.

Çünkü hükümetin Yargıtay'da daire sayılarını arttırmak için bir çalışma yaptığı biliniyor. Önümüzdeki günlerde Meclis'ten gerekli düzenlemeler çıkacak.

Yeni daireler kurulunca da üye ataması yeni HSYK tarafından yapılacak. Yargı kulislerinde dolaşan senaryoya göre Yargıtay Başkanlığı seçimi konusunda bir kaza yaşanmasını istemeyen bazı çevreler süreci öne almak istiyor. Fakat bu yolun açılması için Yargıtay başkanının emeklilik dilekçesi vermesi gerekiyor.

Kulislerdeki senaryoya göre Gerçeker'e vekillik teklifi yapılarak başkanlık seçimini yeni daireler oluşmadan aradan çıkarılmak isteniyor. Gerçeker'in yerine en güçlü aday ise Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya. Böylece bir taşla iki kuş misali hem Yargıtay başkanını hem de başsavcıyı mevcut Yargıtay seçmiş olacak.

Bu arada hatırlatalım Yargıtay Başkanlığı için ismi geçen iki kişi daha var. 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker ve HSYK eski Başkan Vekili Kadir Özbek.

Bu planları kim yapıyor bilmiyorum. Ama zekice bir kurgu olduğu ortada.

Yüksek yargı kulisleri bunlarla çalkalanıyor.

Zorunlu bir açıklama

Geçen hafta boyunca Hrant Dink'i konuştuk. Cinayetin hazırlık sürecindeki ihmalleri, yargılama safahatındaki eksiklikleri ve geride kalan 4 yılda neden bir arpa boyu yol alamadığımızı tartıştık.

Tartışmaların büyük bir bölümünde, 'Bi Ermeni Var' isimli kitabıma koyduğum bilgiler vardı. Kitap çok tartışıldı. Hatta birkaç günde ilk baskısı bittiği için aynı haftanın içinde ikinci baskıyı yaptı.

Fakat bu arada bir talihsizlik de yaşandı.

Aksiyon Dergisi'nin bugün piyasaya çıkacak yeni sayısında benimle yapılmış bir röportaj var. Röportajda, cinayet sonrasına odaklandığımızı fakat bu olayı anlayabilmek için öncesine de bakmak gerektiğini anlattım.

Ancak kullanmadığım, ifade etmediğim bir söz bana aitmiş gibi başlıkta yer almış. Oysa ben röportajın hiçbir yerinde 'Cinayeti jandarma hazırladı' demedim. 'Tuhaf bir şekilde tetikçinin, azmettiricinin, 'Büyük Abi'nin ve arkadaşlarının yolu jandarma ile kesişiyor' demiştim. Fakat dergi editöryası buradan 'Cinayeti jandarma hazırladı' türünden bir anlam çıkartıp başlığa çekmiş.

Her gazetenin ya da derginin mutfağında bu tür kazalar olabilir. Haberi cazip kılmak için başlıklarla oynanır. Art niyetli olmadıklarına eminim fakat ortada kastı aşan bir durum var.

Dergiye açıklama gönderdim. Onlar da gerekli düzeltmeyi yapacaklar.

Kayıtlara geçmesi için buradan da tekrar ediyorum. Benim öyle bir ifadem yok.

BUGÜN

YAZIYA YORUM KAT