1. YAZARLAR

  2. Fuad Hüseyin

  3. WikiLeaks ABD'nin foyasını ortaya çıkardı
Fuad Hüseyin

Fuad Hüseyin

Yazarın Tüm Yazıları >

WikiLeaks ABD'nin foyasını ortaya çıkardı

30 Temmuz 2010 Cuma 17:55A+A-

WikiLeaks, Vietnam'ın uluslararası sessizlik içinde Afganistan'da tekrarlandığını gözler önüne serdi. ABD'nin demokrasi söyleminin nafile olduğu ortada.

WikiLeaks’e sızdırılan ve üç Batılı yayın organında yayımlanan 90 binden fazla Amerikan askeri belgesi, Afganistan’daki savaşın gizli yönlerini ve 150 silahlı operasyonda yüzlerde Afgan sivilin ölümüne yol açan iğrenç ayrıntıları gözler önüne seriyor. Belgeler Taliban liderlerini yargılamadan idam etmekle görevlendirilen gizli ölüm timlerinin varlığını su yüzüne çıkarırken, ABD ve NATO güçleri misyonlarının Afganistan’ın yeniden imarı, demokrasinin yayılması ve hukukun üstünlüğü olmasıyla övünüyor.

Afgan sivillerin topluca öldürüldüğü operasyonlar nadiren ifşa edildiğinde, yüzeysel soruşturma komisyonları oluşturuluyor. Soruşturma genelde gerçeklerin ortadan kaldırılıp, sivillerin arasına saklandığı gerekçesiyle sorumluluğun Taliban’a yüklenmesiyle sonuçlanıyor. Ölenler için de birkaç dolar tazminat ödeniyor. Bu savaş suçlarının sonuncusu, geçen cuma Helmand bölgesindeki hava saldırılarında 45 sivilin öldürülmesiydi. NATO’nun bu sivillerin tek bir saldırıda öldürülmesine ilişkin soruşturması hata kaynaklı kanıtlara ulaşmadı. Zira onlar hata yapmayan melekler... Afganları Taliban’ın barbarlığından kurtarmak için geldiler... Fakat bir BBC muhabiri Rigi köyünü ziyaret etti ve olaya şahit olduğunu ifade eden birçok kişiyle konuştu. Bu kişiler saldırının gündüz vakti gerçekleştiğini belirtirken, onlarca insan komşu savaştan uzak durduklarını ifade etti. Bu da sivillerin öldürülmesinin hata sonucu olmadığını teyit ediyor.

Beyaz Saray’ın belgelere tepkisiyse hayal kırıklığı yarattı. Sivillere yapılan iğrençlikler yerine belgelerin sızdırılmasını kınadı. Yani ABD kendi yaptığının ifşa edilmesinden rahatsız oldu. Ulusal Güvenlik Danışmanı General James Jones da belgelerin içeriğine ilişkin yorumunda Beyaz Saray’dan daha kibar değildi. Jones utanç duymuyordu. Aksine ‘bu gizli bilgiler Amerikalıların ve ortaklarımızın hayatını tehlikeye atabilir ve ulusal güvenliğimizi tehdit edebilir’ dedi, yani ilgilendiği tek konu suçlu askerlerinin hayatıydı.

Vietnam’daki Amerikan savaşının iğrençliği, şimdi tam bir uluslararası sessizlik içinde Afganistan’da, üstelik daha da iğrenç bir biçimde tekrarlanıyor. Miskin Afgan halkıysa bu sığır sürücülerinin barbarlığının faturasını ödüyor. (Ürdün gazetesi Rey, 28 Temmuz 2010)

RADİKAL

YAZIYA YORUM KAT