1. HABERLER

  2. HABER

  3. “Valiyle Konuş, O Heykeli Dik”
“Valiyle Konuş, O Heykeli Dik”

“Valiyle Konuş, O Heykeli Dik”

Yılmaz Bölükbaşı, sanıklardan dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Org. Hikmet Köksal’a Sultanbeyli’de Atatürk heykeli dikilmesi konusunu sordu.

22 Kasım 2013 Cuma 22:51A+A-

“Valiyle konuş, o heykeli dik”28 Şubat davasının müşteki avukatlarından Yılmaz Bölükbaşı, sanıklardan dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Org. Hikmet Köksal’a Sultanbeyli’de Atatürk heykeli dikilmesi konusunu sordu. Köksal, “(Garnizon Komutanı) Doğu Silahçıoğlu bana geldiğinde, ‘Valiyle kaymakamla görüş, o heykeli dik’ dedim. Çünkü dikilen heykel çok sevdiğimiz Atatürk’ün heykelidir” cevabını verdi.

Valiyle konuşup o heykeli diktirdim

28 Şubat dâvâsı sanıklarından dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Hikmet Köksal, Sultanbeyli’de Atatürk heykeli dikilmesi ve caddenin adının Atatürk olarak değiştirilmesine ilişkin sorulara cevap verdi. Sorulan soru üzerine cevap veren Köksal heykelin dikilme talimatını dolaylı olarak verdiğini ifade etti. 28 Şubat dâvâsı sanıklarından dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Hikmet Köksal’a, Müşteki avukatlarından Yılmaz Bölükbaşı, o dönemde, emekli Tümgeneral Doğu Silahçıoğlu’nun girişimleriyle Sultanbeyli’de Atatürk heykeli dikilmesi ve caddenin adının Atatürk olarak değiştirilmesine ilişkin soru yöneltti. Köksal, soru üzerine “Doğu Silahçıoğlu herkes kadar vatansever bir subaydır. O belediye başkanıyla mahalli idare amiriyle görüştü. Komutanlarının müsaadesini alacağı bana söylendi. Kendisine bir tarla gösterilerek ‘Oraya dik’ denilmiş. Bana geldiğinde, ‘Valiyle kaymakamla görüş, o heykeli dik’ dedim. Çünkü dikilen heykel çok sevdiğimiz Atatürk’ün heykelidir” cevabını verdi. Köksal, Bölükbaşı’nın, “Yani o heykelin dikilmesi talimatını dolaylı olarak siz verdiniz, öyle mi?” sorusunu “Evet” diye cevapladı.

Gazete manşetleri mi idare ediyor Türkiye’yi?

Sincan’da tankların geçmesinden sonra gazetelerin manşetlerini görünce, bunun eğitim amaçlı olduğuna ilişkin neden açıklama yapmadığı sorulunca Köksal, “Gazete manşetleri mi idare ediyor Türkiye’yi? İddianame de gazete manşetine dayanıyor. Tankların yürütüldüğünün ertesi günü manşetlerde gördüğüm manzarayı unutmuyorum. Ancak gazetenin fikri de beni fazla bağlamaz” karşılığını verdi. Avukat Muhammed Emin Özkan’ın, “Demokrasiye balans ayarı yaptık sözü sizi rahatsız etti mi?” sorusu üzerine Köksal, “Hayır. Çünkü bu sözün söylendiğine inanmıyorum. Arkadaşım da böyle bir söz söylemediğini beyan etti” cevabını verdi. Köksal, bir başka soruyu cevaplarken, Sincan’da tankların geçmesinin 28 Şubat 1997’deki MGK’da gündeme gelmediğini bildirdi.

İrtica brifingi kayıp

28 Şubat sürecinde, hükümeti devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla 103 kişi hakkında açılan dâvânın görülmesine Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sanık savunmalarının alınmasıyla devam ediliyor. Mahkemenin Genelkurmay’dan istediği Fevzi Türkeri’nin Millî Güvenlik Kurulu’nda (MGK) yaptığı sunum ile ilgili yazı geldi. Genelkurmay, Türkeri’nin MGK’da yapmış olduğu sunumla ilgili ellerinde herhangi bir belge olmadığını ve bütün belgeleri gönderdiklerini bildirdi. Daha önce MGK’da, Türkeri’nin yapmış olduğu sunumun kendilerinde de olmadığını bildirmişti. Genelkurmay ayrıca yine Türkeri tarafından 24 Ocak 1997’de Gölcük’te komutanlara yapılan sunumla ilgili de ellerinde bir belge olmadığını ve bütün belgeleri gönderdiklerini de bildirdi. Tutuklu sanıkların hazır bulunduğu duruşmaya dâvânın bir numaralı sanığı dönemim Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı yine katılmıyor.

Yeni Asya

HABERE YORUM KAT

1 Yorum