1. HABERLER

  2. HABER

  3. Usulsüz Dinleme Operasyonuna İlişkin İddianame Kabul Edildi
Usulsüz Dinleme Operasyonuna İlişkin İddianame Kabul Edildi

Usulsüz Dinleme Operasyonuna İlişkin İddianame Kabul Edildi

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığının, "usulsüz dinleme" iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 16 sanık hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi.

22 Haziran 2015 Pazartesi 15:56A+A-

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığının, "usulsüz dinleme" iddialarına ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında hazırladığı iddianame, 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilerek, "yetkisizlik" kararıyla Rize'ye gönderildi.

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca "usulsuz dinleme" iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında Rize eski istihbarat şube müdürü Mehmet Şevki Meşe, şube müdür yardımcısı İsmail Alper Gülabioğlu, komiser Bilal Emre, komiser yardımcısı Veli Akçay ile polis memurları Mehmet Ali Gavacık, İbrahim Tohumcu, Şenol Kıroğlu, Mehmet Ali Albayrak, Mesut Yıldız, Sinan Karabaş, Türker Ünüvar, Ali Burnaz, İlhami Dağ, Zekai Genç, Mehmet Söyler ve Gülbey Kutun hakkında "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma, yönetme ve üye olma, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, suç uydurma, haberleşmenin gizliliğini ihlal, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi" suçlamasıyla iddianame hazırlandı.

Sanıkların, Rize'de AK Parti il yönetim kurulu üyeleri ile MHP ve BBP il ve ilçe başkanlarının da aralarında bulunduğu bazı kişilerin usulsüz dinledikleri iddiasıyla 7 ayrı suçtan 31 yıl 6 ay ile 105 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmaları talep edilen 160 sayfalık iddianame, Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Yetkisizlik kararı

İddianameyi kabulün ardından kararı görüşmek üzere Saim Köroğlu başkanlığında toplanan mahkeme heyeti, isnat edilen suçlar ve iddia makamının mütalaasını değerlendirdi.

Değerlendirmenin ardından hazırlanan gerekçeli kararda, sanıkların suç tarihinde Rize Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünde amir, polis ve memur oldukları, görev yaptıkları sırada, "hem gerçeğe aykırı raporlar yazarak, hukuka aykırı iletişimin tespiti kararı aldıkları hem de kişilerin numaraları gerçek olsa bile karar alınmasına dayanak olan raporların ve suçların gerçeğe aykırı olduğu" iddiaları ile iddianame düzenlendiği belirtildi.

Mahkeme olarak suçun işlendiği yerin Rize Ağır Ceza Mahkemesi yargı alanı içerisinde olduğu kabul edilerek "yetkisizlik" kararı verildiği vurgulandı.

Suç işlediği iddia edilen kamu görevlilerinin tamamının suç tarihlerinde Rize Emniyet Müdürlüğü'nde görev yaptıklarına işaret edilen kararda, "Suçlama görevle ilgilidir. Mağdurların tamamı Rize ilinde ikamet etmektedir. Yani zararın doğduğu yer Rize ilidir. Oysa iletişimin tespiti kararı verilmesi eylemin hazırlık aşamasındadır. Eylem sonradan Rize'de devam etmiş, yani dinlemeler orada yapılmıştır" denildi.

Olay

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığının, "usulsuz dinleme" iddialarıyla ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında Rize, Denizli ve Balıkesir'de 31 Mayıs 2015'te eş zamanlı operasyonda polis memurları Ali Burnaz, İlhami Dağ, Şenol Kıroğlu ile Erzurum Adliyesi önünde de Rize eski istihbarat şube müdürü Mehmet Şevki Meşe ve komiser Veli Akçay gözaltına alınmıştı.

Şüpheliler, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma, yönetme ve üye olma, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, suç uydurma, haberleşmenin gizliliğini ihlal, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi" suçlamalarıyla sevk edildikleri mahkeme tarafından "adli kontrol" ve "yurtdışı çıkış yasağı" şartıyla Erzurum'da serbest bırakılmıştı. Diğer 11 şüpheli de yine aynı suçlamalarla bulundukları illerde talimatla ifadeleri alındıktan sonra serbest kalmıştı.

AA

HABERE YORUM KAT