1. HABERLER

  2. HABER

  3. Ünlü Hukukçulardan UCM'ye Mavi Marmara Uyarısı
Ünlü Hukukçulardan UCM'ye Mavi Marmara Uyarısı

Ünlü Hukukçulardan UCM'ye Mavi Marmara Uyarısı

Londra'da bir araya gelen dünyaca ünlü avukatlar UCM'de Mavi Marmara mağdurlarına vekalet edeceklerini belirterek UCM'ye soruşturmayı bir an evvel başlatması için uyardı

21 Mayıs 2014 Çarşamba 16:42A+A-

Dünyaca ünlü hukukçu ve bilim adamları Mavi Marmara davası için bir araya geldi. Aralarında Sırp kasabı Milosevic’i yargılatan avukat Sir Geoffrey Nice QC, Rodney Dixon QC, Paul Mylvaganam ve Amerikalı avukat Haydee Dijkstav'ın da bulunduğu bir grup hukukçu, Mavi Marmara mağdurlarının Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM)’nde vekilliğini yapacaklarını açıkladı.

Dünya Bülteni'nde yer alan habere göre Londra’da bir basın toplantısında bir araya gelen hukukçu ekibi, bu ay başında UCM Başsavcısı ile yaptıkları görüşmenin detaylarını kamuoyu ile paylaştı. Ekip adına açıklama yapan Sir Geoffrey, UCM Başsavcısını alınacak kararın yeni tartışmalara sebep olabileceği hususunda uyardıklarını söyledi.

BİR YILDIR SORUŞTURMA BAŞLATILMADI

2013 yılında Mavi Marmara’nın bayrağını taşıyan Komor Adaları adına UCM’ye soruşturma başlatması için dilekçe verildiği, ancak başsavcının halen soruşturma başlatılacığına dair bir karar vermediğini hatırlatan Sir Geoffrey, ‘’Başsavcılık, UCM’nin bu başvuru için yargı alanı ve geçerliliği konusunda endişelerini dile getirdi. Hukukçu ekibimiz başsavcının doğru kararı verebilmesi için kendisine daha fazla delil sunarak yardımcı oldular’’ dedi.

UCM’nin uluslararası kamuoyu tarafından adaleti tesis etmesi için görevlendirildiğini kaydeden Sir Geoffrey, ’’Avukatları aracılığı ile mağdurlar, UCM’nin bu görevini hiçbir baskıya boyun eğmeden yerine getirmesi ve başsavcının Mavi Marmara’da meydana gelen olaylarla ilgili kapsamlı soruşturma başlatmasını beklemektedir’’ çağrısı yaptı.

UCM BAŞSAVCILIĞI İSRAİL BASKISI ALTINDA MI?

Bu mesele ile ilgili soruşturma başlatıp başlatmama kararının UCM için bir test olacağını ifade eden Sir Geoffrey sözlerini şöyle tamamladı:

"Bununla mahkeme, ceza hukukunda uluslararası bir mahkeme olup olmadığını gösterecektir. Karar verirken başsavcı bazı zor sorulara cevap vermek zorunda kalacak; savcılık ve savcının kendi ifadesiyle bu zor meseleyi ele alma cesaretini göstereceğini bekliyoruz. İsrail’e karşı yapılmış olan bu başvurunun dikkate alınmaması savcının ve ofisinin gereğinden fazla temkinli davrandığını ve baskı altında olduğunu gösterir."

 

HABERE YORUM KAT