1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Ukraynalılar üzerinden Suriyelileri hedef gösteren vicdansızlar okusun!
Ukraynalılar üzerinden Suriyelileri hedef gösteren vicdansızlar okusun!

Ukraynalılar üzerinden Suriyelileri hedef gösteren vicdansızlar okusun!

35 günde başka ülkelere sığınan Ukraynalı sayısı 4 yılda oluşan Suriyeli sığınmacı sayısına eşit!

30 Mart 2022 Çarşamba 14:08A+A-

HAKSÖZ HABER

Ukraynalılar ülkelerinde kalıp savaşıyor, Ukraynalı kadınlar ülkelerini terk etmedi…” bu ve benzeri cümleler üzerinden Suriyeli sığınmacıları hedef gösteren ırkçılar Suriyelilerin kolayca ülkelerini terk ettiklerini savaşmaktan korktuklarını iddia ettiler.

İşin özünce bu yaklaşım oldukça Avrupa merkezci bir bakış açısını barındırıyordu. Sarı saçlı Ukraynalıların ortaya koydukları direniş kutlanırken esmer tenli “Arapların” mücadelesi tahfif ve tahkir edildi.

Suriyelilerin ülkelerine dönüp savaşması gerektiğini de ifade eden bu zevat Ukraynalıları örnek olarak gösterdi her fırsatta. Yanlış anlaşılmak istemeyiz. Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline karşı Ukrayna halkının haklı mücadelesini önemsiyoruz. Kendini savunma konusunda sıkıntı yaşayacak veyahut ailesinin geçimiyle ilgilenmesi gereken kimselerin mülteci olması da bir tercih değil zorunluluktur!

Bizim itirazımız farklı coğrafyalarda ve farklı şartlarda gelişen hadiseleri birbiriyle karıştırıp anakronik, akıl dışı ve adaletsiz bir yaklaşımın ortaya konulması. Irkçılığın her türlüsünü lanetlerken Suriyeli ve Ukraynalı mülteciler arasındaki farkı kısaca izah etmek isteriz.

Bugün Ukrayna’ya başlatılan işgalin çok daha ağırına maruz kalan Suriyeli Müslümanların hedef alınması onlara sahip çıkacak güçlü bir siyasi otoritenin olmamasından kaynaklanıyor. Suriye mücadelesini görmezden gelen Batı bütün imkanlarıyla Ukrayna’yı destekliyor. Ukrayna’yı desteklemesinde bir beis yok ancak en azından Suriye hava sahası kapatılsaydı bile bunca zulüm yaşanmazdı.

BM verilerine göre 35 günde başka ülkelere sığınan Ukraynalı sayısı 4 yılda oluşan Suriyeli sığınmacı sayısına eşit! Şimdi hala utanmadan Suriyeliler hakkında “korkup kaçtı” cümlesini kullanabilecek kimse varsa öne çıksın! İsterseniz kabul etmeyin ama Suriye halkı hala direnmeye devam ediyor. Tıpkı Ukraynalılar gibi… Ama kimse onların sesini duymuyor!

basliksiz-089.jpg

HABERE YORUM KAT

6 Yorum