1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Ukrayna'da 42 bin kişi tahliye ediliyor
Ukrayna'da 42 bin kişi tahliye ediliyor

Ukrayna'da 42 bin kişi tahliye ediliyor

​​​​​​​Ukrayna'da vurulan Nova Kakhovka barajının çökmesi sonucu Rusya ve Ukrayna kontrolündeki bölgelerde on binlerce sivilin sel tehlikesi altında olduğu bildirildi.

07 Haziran 2023 Çarşamba 23:11A+A-

Ukraynalı yetkililer Nova Kakhovka Barajı'nın çökmesi sonrası Dinyeper Nehri boyunca Ukrayna ve Rusya kontrolündeki bölgelerde yaklaşık 42 bin kişinin sel tehlikesi altında olduğunu bildirdi.  

Birleşmiş Milletler (BM) Yardım Şefi Martin Griffiths ise barajın çökmesinin ciddi ve geniş kapsamlı sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulundu. 

Griffiths BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı açıklamada, felaketin büyüklüğünün tam olarak önümüzdeki günlerde anlaşılacağını söyleyerek "cephe hattının her iki tarafındaki binlerce insan için ev, gıda, güvenli su ve geçim kaynaklarının kaybı" açısından sonuçlara neden olacağını belirtti. 

Ukraynalı yetkililerin tahminine göre bölgede 42 binden fazla kişi sel tehlikesi altında.

Barajın yaklaşık 60 km aşağısında yer alan Herson şehrinde salı günü su seviyesi 3,5 metre yükseldi. Bölge sakinleri dizlerine kadar gelen suyun içinden geçerek evlerini terk etmek zorunda kaldı. 

Otobüsler, trenler ve özel araçlar, sel tehdidi altındaki yaklaşık 80 yerleşim birimindeki insanları güvenli bir yere tahlike etmek için seferber edildi.

Rusya kontolündeki bir bölgede nehir kıyısında bulunan Kazkova Dibrova hayvanat bahçesinin tamamen sular altında kaldığı ve 300 hayvanın tamamının hayatını kaybettiği bildirildi.

Cenevre Sözleşmeleri, sivillere yönelik oluşabilecek tehlikeler nedeniyle savaşlarda barajların hedef alınmasını yasaklıyor.

Ukrayna ve Rusya bu büyük barajın çökmesi sonucu sel sularının Ukrayna'nın savaş bölgesinin bir bölümüne yayılmasından ve binlerce kişinin kaçmak zorunda kalmasından birbirlerini sorumlu tutuyor.

Ukrayna, Rusya'nın bir hidroelektrik santraline güç sağlayan Nova Kakhovka Barajı'nı vurarak kasıtlı bir savaş suçu işlediğini öne sürüyor. 

Kremlin ise Ukrayna'yı büyük bir karşı saldırı başlatarak dikkatleri dağıtmaya çalışmakla suçluyor.

HABERE YORUM KAT