1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. UCM’den Siyonist İsrail’e Kötü Haber
UCM’den Siyonist İsrail’e Kötü Haber

UCM’den Siyonist İsrail’e Kötü Haber

Uluslararası Ceza Mahkemesi olası savaş suçları için ön soruşturma açtı.

16 Ocak 2015 Cuma 19:04A+A-

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Filistin'de İsrail tarafından işlenen muhtemel savaş suçlarıyla ilgili ön soruşturma açılması kararı aldığı bildirildi.

UCM'den yapılan açıklamada, savcı Fatou Bensouda'nın Filistin'deki durumla ilgili ön soruşturma açtığı belirtildi.

FİLİSTİN TOPRAKLARINDA İŞLENEN SUÇLAR

Açıklamada, söz konusu ön soruşturmanın, Filistin'in 2 Ocak'ta mahkemenin kuruluşuna kaynaklık eden Roma Anlaşmasını imzalaması ve 1 Ocak'ta UCM'ye verdiği "Filistin topraklarında işlenen suçlarla ilgili mahkemenin otoritesini 13 Haziran 2014 itibarıyla kabul ettiğine dair beyanı" üzerine açıldığı kaydedildi.

Savcılık ön soruşturmasının bağımsız ve tarafsız şekilde yapılacağına vurgu yapan UCM, Roma Anlaşması kriterleri uyarınca, bir soruşturmanın açılıp açılmayacağına söz konusu ön soruşturma süresinde toplanacak bilgilere göre karar verileceğini bildirdi.

NE ZAMAN TAMAMLANACAĞI BELLİ DEĞİL

Açıklamada, ön soruşturmanın ne zaman tamamlanacağına yer verilmedi.

Savcıların ön incelemelerinden sonra soruşturma kararı alınması halinde İsrailli yetkililerin UCM'de yargılanmasının yolunu açılmış olacak.

Mahkeme süresince hakkında tutuklama veya yakalama emri çıkarılan kişiler, UCM'ye üye bir devlete gittiklerinde tutuklanabilir.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, bir süre önce, aralarında UCM'ye üyeliğin de bulunduğu 20 uluslararası anlaşmaya imza atmış ve bunları BM'ye sunmuştu. Filistin'in UCM üyeliğinin 1 Nisan itibarıyla yürürlüğe girmesi bekleniyor.

 

HABERE YORUM KAT