1. HABERLER

  2. HABER

  3. MAVİ MARMARA

  4. UCM 'İsrail Baskınına' Bakabilir
UCM İsrail Baskınına Bakabilir

UCM 'İsrail Baskınına' Bakabilir

BM İnsan Hakları Konseyi'nin İsrail'in Mavi Marmara baskınını soruşturan 3 kişilik heyetinde yer alan eski savaş suçları savcısı Desmond de Silva, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin baskın dosyasını gündemine alabileceğini, bunun için hukuki yetkisinin bulun

29 Eylül 2010 Çarşamba 07:49A+A-

İngiliz hukukçu De Silva, düzenlediği basın toplantısında, "Şiddet olaylarının çoğunluğuna sahne olan Mavi Marmara gemisi Komor bandıralıydı ve bu ülke Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin üyesi.'' dedi. Bunun mahkemeye davayı yargılama yetkisi verdiğini savunan De Silva, heyetin raporda Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yönelik somut tavsiyelerde bulunmadığını, çünkü BM İnsan Hakları Konseyi'nin böyle bir talepte bulunmadığını ifade etti. İsrail ve Türkiye'nin üye olmadığı Uluslararası Suçlar Mahkemesi'nin davayı görüşmeye almasının İsrail üzerinde konuyla ilgili uluslararası baskının artmasına yola açacağı yorumları yapıldı. Bu arada Pakistan, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) adına Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na yaptığı çağrıda İnsan Hakları Konseyi'nin baskın ile ilgili hazırladığı raporun görüşülmesini istemişti. 9 kişinin öldürüldüğü baskın ile ilgili raporun gündeme alınması cuma günü oylanacak. İKT üyelerinin desteklediği teklifin kabul edilmesi bekleniyor. Konsey yayımladığı raporda İsrail'in saldırısını hukuk dışı bulduğunu belirterek insan haklarına aykırı olduğunu ifade etmişti.

Öte yandan Mavi Marmara gemisinde bulunan Nobel ödüllü İrlandalı barış eylemcisi Mairead Magiure, İsrail'e gelişinde dün Ben Gurion havalimanında gözaltına alındı. Maguire'nin İsrail'den sınırdışı edilmesi bekleniyor. Maguire (66) kadınlardan oluşan bir heyetle, İsrail ve Filistin'de temaslarda bulunmak üzere dün Frankfurt'tan Tel Aviv'e gelmişti.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT