1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Türkiye'nin 'Hayır' Oyu ABD'yi Üzmüş
Türkiye'nin 'Hayır' Oyu ABD'yi Üzmüş

Türkiye'nin 'Hayır' Oyu ABD'yi Üzmüş

ABD Dışişleri Bakanlığının Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı William Burns, BM Güvenlik Konseyi'nde İran'a yeni yaptırımlar getiren tasarının oylanmasında Türkiye'nin "hayır" oyu kullanmasından hayal kırıklığı duyduklarını söyledi.

10 Haziran 2010 Perşembe 00:53A+A-

Burns, Washington'daki Dış Basın Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin 'hayır' oyunun Türk-Amerikan ilişkilerini nasıl etkileyeceğine" dair bir soru üzerine, "göreceğiz" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin, nasıl bir oy kullanacağına karar vermede bağımsız bir seçim yaptığını kaydeden Burns, "Daha önce de söylediğim gibi, Tahran'daki araştırma reaktörü teklifi konusunda Türkiye'nin çabalarını kabul ediyor ve saygı duyuyoruz" dedi.

Türkiye'nin "hayır" oyuna dair, "hayal kırıklığı duyduğumuz gerçeğini gizlemeyeceğim" ifadesini kullanan Burns, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan'ın bugünkü açıklamasına atıfta bulunarak, Türkiye'nin, İran'ın yükümlüklerine uymadığı ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) taleplerini karşılamadığına dair uluslararası kaygıları paylaştığına inandıklarını kaydetti.

Burns, İran'ın bu kaygıları karşılaması ve bunu acilen yapması gereği konusunda da Türkiye ile aynı görüşü paylaştıklarını bildirdi.

Türkiye'nin, BM'nin bir üyesi olarak, Konsey'de bugün alınan kararı uygulayacağına dair açıklamasını da dikkatle not ettiklerini, bunun da önemli olduğunu belirten Burns, Türk hükümetinin ayrıca nükleer silah sahibi bir İran'a karşı çıktığını ve İran'ın programının barışçıl yapıda olduğunu UAEK'ya kanıtlaması yükümlülüğü bulunduğunu da açıkça ifade ettiğini söyledi.

Burns, Türkiye ve Brezilya'nın "hayır" oyunun yaptırımların meşruluğuna zarar verip vermeyeceğine dair bir soru üzerine, bugün kabul edilen kararın İran'ın uluslararası programıyla ilgili uluslararası kaygıları içeren çok güçlü bir mesaj verdiğini vurguladı.

Burns, "hem Türkiye hem de Brezilya'nın, taktik ve zamanlama konusunda ayrı düşseler de nükleer bir İran'a karşı olduklarını, İran'ın UAEK'nin taleplerini tam olarak karşılamadığı gerçeğini paylaştıklarını açıkça ifade ettiklerini" belirtti.

Zaman

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT