1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Türkiye'de devlet-toplum ilişkileri üzerine yeniden düşünmek
Türkiye'de devlet-toplum ilişkileri üzerine yeniden düşünmek

Türkiye'de devlet-toplum ilişkileri üzerine yeniden düşünmek

Mehmet Garip Tanyıldızı, Türkiye'de devletin kendisini yeniden tanımladığına işaret ederken bu sürecin çıktılarının ise ilerde tam olarak anlaşılabileceğini ifade ediyor.

20 Şubat 2024 Salı 13:30A+A-

Mehmet Garip Tanyıldızı / Akşam

Siyaset kültürden önce gelir

Siyasal iktidar ve kültürel iktidar meselelerinde kavramların konumlandırıldığı zemin, tartışmanın düzlemi noktasında da belirleyici oluyor. Siyasal kavramı dar çerçevede, kültürel kavramı da geniş anlamda ele alındığında tartışma yanlış bir bağlama kayıyor.

Carl Schmitt'in "devletten önce gelir" dediği siyasal kavramı, belirleyicilik konusunda kültür gibi hayatın diğer alanlarına karşı dominant bir karakter sergiler. Devlet erkine sahip olmanın ötesinde anlaşıldığında, siyasal iktidar kültürel iktidardan da önce gelir ve onu da belirler.

Politik olanla apolitik arasındaki çizginin belirsizleştiği günümüzde, toplumsalın da tesis edildiği siyasal alan ideolojiler için gerçek mücadele alanıdır.

***

Schmitt, siyasal kavramını dost düşman ayrımı üzerine oturtuyor. Yani bir dost düşman ayrımından söz edilemeyen yerde siyasallıktan da söz edilemez.

Türkiye'nin ilk yüzyılında inşa edilmeye çalışılan siyasal, bu bağlam göz önüne alındığında, tam anlamıyla kendini gerçekleştirememiştir.

Devletin tarihsel bir şey olduğu düşünülürse, bu durum bir formatlanma ihtiyacı doğuruyor. Yeni bir dost düşman ayrımına ihtiyaç var.

***

Sözünü ettiğimiz yeni siyasal, yani yeni dost düşman ayrımı kendi tarihsel seyrinde yaşanıyor.

Ancak, sıradan bir tarihsel akış dışında bir kırılma noktasında olduğumuzun da farkında olmamız gerekiyor.

Hangi referanslara ve hangi hayale sahip söylem ve eylemliliğin galip geleceğini yaşayarak göreceğiz.

Mücadele yeni başlıyor.

HABERE YORUM KAT