1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Türkiye Suriyeli Zanlıyı ABD’ye mi Teslim Etti?
Türkiye Suriyeli Zanlıyı ABD’ye mi Teslim Etti?

Türkiye Suriyeli Zanlıyı ABD’ye mi Teslim Etti?

Türkiye işgale karşı savaşan Suriyeli bir Müslümanı işgalci-katil ABD’ye teslim ederek mi mazlum halkların umudu olacak?

03 Eylül 2014 Çarşamba 16:45A+A-

HAKSÖZ-HABER

Sabah gazetesinde bugün yer alan bir haberde 2011’den beri Türkiye’de tutulan ve Irak’ta ABD işgal kuvvetlerine karşı savaşan Suriyeli bir mücahidin ABD’ye teslim edildiği iddia edilmekte. Amerikan Savunma Bakanı Chuck Hagel’in hafta sonunda Türkiye’ye yapacağı ziyaret öncesinde yaşanan bu gelişme Türkiye’nin izlediği çelişkili siyaseti gözler önüne sermekte. Irak’ı insani, hukuki ilkeleri çiğneyerek işgal eden ve adeta cehenneme çeviren ABD’nin işlediği suçları görmezden gelip, bu ülkede işgale karşı savaşan insanları ‘terörist’ olarak gören bu zihniyeti kınıyoruz. 

***

Hagel'ın ziyareti öncesi Türkiye terör zanlısını ABD'ye verdi

Irak'ta tasarladığı geliştirilmiş uzaktan kumandalı patlayıcılar ile en az dört ABD askerinin ölümüne birinin de yaralanmasına neden olan Suriyeli Ahmed İbrahim el-Ahmed Türkiye tarafından ABD'ye iade edildi.

El Ahmed'in iadesi ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'ın bölgede Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD)'e karşı koalisyon kurmak üzere bu hafta sonu Türkiye'ye yapacağı ziyaret öncesinde geldi. Ziyaret Hagel'ın Ankara'ya yaptığı ilk resmi gezi olacak.

17 Mayıs 2011'de yakalanan el-Ahmed hakkında ABD tarafından daha önce Kırmızı Bülten yayınlanmıştı. Geçen hafta Çarşamba günü Türkiye'den sınır dışı edilen el Ahmed, 28 Ağustos'ta da Arizona'da ilk kez hâkim karşısına çıkarıldı.

2005-2010 yılları arasında radyo dalgalarını kullanarak tetiklenen özel patlayıcı mekanizmaları ile ABD hedeflerine sayısız saldırılar düzenlenmesine yol açtığı tahmin edilen el-Ahmed'in Irak merkezli "1920 Devrim Tugayları" adlı grupla bağlantılı olduğu belirtiliyor. ABD Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada el-Ahmed'in bu gruba patlayıcılar temin ettiği belirtildi.

Grubu IŞİD'le bağlantılı

18 Ocak tarihli Reuters haberine göre el-Ahmed'in bağlantılı olduğu 1920 Devrim Tugayları adlı örgüt Felluce'yi ele geçiren radikal gruplar arasında yer alıyor. Söz konusu şehir IŞİD tarafından Irak'ta ele geçirilen ilk bölge olma özelliğini taşıyor. IŞİD konusundaki birkaç uzmandan biri olan Aymenn Jawad Al Tamimi'nin Temmuz'da yayınladığı rapora göre ise 1920 Devrim Tugayları aktif bir şekilde IŞİD'le işbirliği yapmaya halen devam ediyor. 

Mahkeme tarafından "kitle imha silahı kullanmak" suçundan yargılanacak olan el-Ahmed'in davasında ise ilk celsenin 7 Ekim'de görüleceği belirtildi.

El-Ahmed'in iadesiyle Türkiye'nin ABD'ye sınırdışı ettiği sanık sayısı dörde çıktı. Türkiye bugüne kadar alarında cinayet suçu, vergi kaçakçılığı, dolandırıcılık suçu yanında terör suçuyla karşı karşıya kalan sanıkları ABD'ye iade etti. 

USA Sabah

HABERE YORUM KAT

2 Yorum