1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Türkiye, Suriyeli muhaliflerin kontrolündeki bölgelere elektrik sağlayacak
Türkiye, Suriyeli muhaliflerin kontrolündeki bölgelere elektrik sağlayacak

Türkiye, Suriyeli muhaliflerin kontrolündeki bölgelere elektrik sağlayacak

Barış Pınarı Harekatı'nın ardından Türkiye’nin kontrolü sağlayarak muhaliflere devrettiği bölgelerde, elektrik kesintileri hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Türkiyeli bir firma Suriye’deki muhalif bölgelerin elektrik ihtiyacını karşılayacak.

08 Mart 2021 Pazartesi 17:06A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Baas Rejimi, uluslararası baskılara rağmen bölgedeki elektrik ve su hatlarını sabote etmeye devam ediyor.

Suriye muhalefetinin güç krizi de devam ederken iki bölgenin yönetiminin arasında varılan anlaşma elektrik sıkıntısını çözme noktasında önemli bir adım oldu.

Rakka'nın kuzeyindeki Tel Abyad kentindeki yerel meclis ve Haseke'nin kuzeyindeki Resulayn kentindeki yerel meclis mutabakat anlaşması imzaladı.

Bölgeye elektrik teslimatını Türkiyeli AK Enerji şirketi gerçekleştirecek. AK Enerji hâlihazırda Halep'in kuzey ve doğu kırsal kesimlerindeki Azez, Cerablus, Cindireler ve El Bab kentlerine elektrik sağlıyor.

İlgili taraflar arasında yapılan birkaç görüşmenin sonucu varılan anlaşmaya göre, bölgedeki konutlara mümkün olan en erken fırsatta kilovat başına 67,5 kuruş (0,09 $) fiyatla elektrik ulaştırılacak. Bölge tarımsal kaynaklara büyük ölçüde bağımlı olduğundan tarımsal araçların elektrik ve enerji ihtiyaçları da bu kapsamda ithal edilen elektrikten karşılanacak.

Bölgeye elektrik ulaştırılmasının ana hedeflerinden birisi de, sanayi sektörünün gelişmesi ve iş fırsatları oluşturması. Bölgede bulunan insanlar için geçim kaynakları oluşturulmaya çalışılıyor. Bölgeye ulaştırılacak elektrik ile fırınlar, okullar, belediye binaları ve yerel meclisler gibi hizmet, sağlık ve eğitim merkezlerinin aydınlatılması hedefleniyor.

Türkiye, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı gibi ÖSO tarafından kontrol edilen bölgelere büyük önem veriyor. Vatandaşların günlük olarak ihtiyaç duyduğu temel hizmet sektörlerinin yanı sıra elektrik ve inşaat gibi sektörlerde de yatırımlarda bulunuyor. Türkiye ayrıca bu alanlara yardım, tıbbi destek ve eğitim hizmetleri sunuyor.

Kaynak: Al Monitor

HABERE YORUM KAT