1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. 'Türkiye-Mısır İşbirliği Zorunlu'
'Türkiye-Mısır İşbirliği Zorunlu'

'Türkiye-Mısır İşbirliği Zorunlu'

Mısır'da cumhurbaşkanı seçilen darbenin lideri Sisi'nin yemin törenine katılan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abdullahiyan, Ortadoğu'daki sorunların çözümü için Türkiye ile Mısır arasında işbirliğinin 'zorunlu' olduğunu söyledi.

10 Haziran 2014 Salı 14:11A+A-

Abdülfettah Sisi'nin pazar günü yapılan yemin törenine katılan Abdullahiyan, İran'ın Kahire Büyükelçiliği'nde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Ankara ziyaretine ve İran'ın, Sisi'nin cumhurbaşkanlığı yemin törenine davetine olumlu cevap vermesine işaret eden Abdullahiyan "Tahran yönetiminin Ankara ve Kahire arasında yakınlaşmanın sağlanması için rol oynayıp oynamayacağına" ilişkin sorusuna, "İran, Ortadoğu'daki meselelerin çözümü için Türkiye ile Mısır arasında işbirliğini zaruri görüyor" yanıtını verdi.

'Geriye dönüş mümkün değil'

Mısır ve Türkiye'ye İslam dünyasının çıkarları için işbirliği tavsiyesinde bulunan Abdullahiyan, "Türkiye-Mısır arasındaki işbirliğini sadece 'önemli' değil bilakis bölgedeki sorunların çözümü için 'zaruri' görüyoruz" diye konuştu. 

Mısır'ın geriye dönüşünün mümkün olmadığını belirten ve ülkede yapılan seçimi 'ileriye dönük atılmış bir adım' olarak nitelendiren Abdullahiyan şunları kaydetti:

"İran, kardeş Mısır'a her türlü ekonomik kalkınma ve diğer alanlarda destek vermeye hazırdır. Sisi'nin görevi aldığı gün burada olmamız Mısır halkına olumlu mesajdır. İki ülke arasındaki ilişkilerin geleceği hakkında huzur ve gönül rahatlığı içindeyiz. Mısır'da ulusal uzlaşıyı göreceğimiz konusunda da umutluyuz."

'Mursi'nin yaptığı hatalar tekrarlanmamalı'

Sisi ile kısa görüşmesinde kendisine İranlı mevkidaşı Ruhani'nin selamlarını ve İran'ın Mısır hükümetiyle yakın işbirliğine hazır olduğunu ilettiğini aktaran Abdullahiyan, "Buna karşılık Sayın Cumhurbaşkanı'ndan çok iyi sözler duydum" şeklinde konuştu.

'Mursi'nin yaptığı hataların tekrarlanmamasını' umduğunu söyleyen Abdullahiyan, "Sisi'nin, Mısır'ı hakiki yerine yeniden getirmekte başarılı olmasını temenni ediyoruz" dedi.

Abdullahiyan ayrıca İran'ın barışçıl nükleer enerji elde etme konusundaki 'anlayışı' için Mısır'a teşekkür etti.

'Suriye konusunda yakın görüşlere sahibiz'

Mısırlı yetkililerle Suriye krizini görüştüklerine de dikkati çeken Abdullahiyan, Tahran ve Kahire'nin Suriye konusunda yakın görüşlere sahip olduğunu ifade etti.

Abdullahiyan, Hamas ve Fetih hareketleri arasındaki ulusal uzlaşıyı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek "Bu olumlu bir adım. Biz Filistin halkının meşru haklarının yeniden kazanılması için direnişin tek yol olduğuna inanıyoruz. Hamas'ın daima direnişin ekseni olarak kalacağına güveniyoruz" dedi.

Tahran-Riyad ilişkilerini ise 'iyi' olarak nitelendiren Abdullahiyan, "İki ülke arasında büyük bir sorun yok. Ancak bazı bölgesel konularda yanlış anlaşılmalar var" dedi.

Abdullahiyan, bölgesel konular hakkında Suudi Arabistan ile etkili ve ciddi bir diyaloğun zaruri olduğuna inandıklarını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum