1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde İran nasıl bir rol üstlendi?
Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde İran nasıl bir rol üstlendi?

Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde İran nasıl bir rol üstlendi?

Türkiye ile Ermenistan arasındaki kırılgan ilişkide İran’ın rolü nedir Ermenistan'ın eski başmüzakerecisi aktarıyor!

13 Ekim 2021 Çarşamba 16:50A+A-

HAKSÖZ HABER

Ermenistan'ın 1990'larda Türkiye ile başmüzakerecisi Jirayr Liparityan sosyal medyada paylaşılan bir videoda Türkiye ile müzakere sürecine dair önemli detaylar aktarıyor.

Türkiye-Ermenistan ilişkileri modern ulus devletlerin inşa sürecinde yaşanan tüm gerginlikleri muhtevasında barındırıyor. Osmanlı birikimine sırt çeviren yeni cumhuriyetin kurucu kadrosu “ümmetten ulus yarattıktan” sonra Türklük üzerine kurulu bir dünya inşa etti.

Türk olmayanın değiştirilip dönüştürülmesi gerekiyordu. Bu bağlamda önce müslimler ardından ise gayrimüslimler hedef tahtasına konuldu. Netice olarak istenilen hedefe ulaşılamasa da kadim bağların olduğu halklarla kapanması çok güç yaralar oluştu. Tabi ki bu süreç tek taraflı ilerlemiyor Ermeni ulusçuluğu da kendi fasit dairesini oluşturuyordu.

604892image1.jpg

Milliyetçiliğin düşmanlık atmosferinde ilerleyen Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde “komşu” ülkeler ise tabiri caizse sırtlan misali iki ülkenin bir araya gelme olasılığından endişe duydu. Rusya, Yunanistan ve İran’ın buradaki konum alışı Ermenistan’ın tavrı üzerinde belirleyici oldu, olmaya da devam ediyor!

Bir dönem Ermenistan’ın başmüzakerecisi Jirayr Liparityan İran’ın Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde rolü hakkında oldukça ilginç bir anekdot aktarıyor. Müzakere süreçlerinden sonra Rusya, Yunanistan ve İran’dan yetkililerin muhakkak kendisiyle görüşme talebinde bulunduğunu belirten Liparityan her birisinin “endişeli” göründüğünü de ifadelerine ekliyor.

Bir seferinde olumlu geçen görüşmelerin ardından oturup konuştuğu İranlı bir yetkiliye "Biliyor musun, biz Türkiye ile anlaşmaya yakın olabiliriz!” dediğini aktaran Liparityan muhatabından ise şu karşılığı aldığını söylüyor: Peki ya soykırım ne olacak?

Nükleer Anlaşma müzakerelerinde İran ile Batı ülkeleri arasındaki normalleşmede Türkiye’nin katkısını herkes hatırlayacaktır. İran ise Türkiye’nin Ermenistan ile tarihi anlaşmazlıkların çözülmesi ihtimali ortaya çıktığında “soykırımı” hatırlatıyor. Günlerdir Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alan İran medyası Karabağ meselesinde ise açıktan Ermenistan’dan yana tavır alıyor. Suriye ve Irak’ta İran’ın işlemediği cürüm kalmadı!

Her platformda Türkiye karşıtlığını yükselten İran’a karşı Türkiye tarafından ilmi siyasetin gerektiği ölçüde devreye sokulduğunu kim söyleyebilir. İran sempatisi taşıyan utanmazlar televizyon kanallarında üstü örtülü bir şekilde propaganda bile yapabiliyor!

HABERE YORUM KAT

1 Yorum