1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Türkiye, Cihad Liderini Ölüme Gönderiyor
Türkiye, Cihad Liderini Ölüme Gönderiyor

Türkiye, Cihad Liderini Ölüme Gönderiyor

Mısır İslami Cihad liderlerinden Av. Şervat Ali’nin sığınma başvurusunu reddeden Türkiye, kendisini Irak’a gönderiyor.

16 Şubat 2012 Perşembe 12:24A+A-

HAKSÖZ-HABER

Türkiye, Mısır İslami Cihad liderlerinden Avukat Şervat Ali'nin (Sharwat Salah Shihata Ali - 1960) sığınma başvurusunu reddederek, kendisini Irak’a gönderme kararı aldı.

Şervat Ali hakkında Mısır’da İslami Cihad liderlerinden olduğu gerekçesiyle gıyabında verilmiş iki idam kararı bulunuyor. Mısır Hükümeti devrik lider Hüsnü Mübarek döneminde  çok sayıda İslami Cihad mensubunu tutuklamış  ve yargılamalar sonucu çok sayıda mensubunu idam etmiş ya da müebbet hapis cezası ile cezalandırmıştı.

İran Serbest Bırakmıştı

Avukat Şervat Ali ise yurtdışına çıkmayı başardı ve uzun yıllar mülteci olarak dünyanın farklı yerlerinde yaşadı. 2005 yılında İran’da tutuklanan Ali, Mısır’da yönetimin değişmesinden sonra İran tarafından serbest bırakılarak ülkesine gitmesine izin verildi. Türkiye’ye üç ay önce giren Şervat Ali, bu tarihten itibaren İstanbul Yabancılar Şube Müdürlüğü’nde tutuluyor.

Şervat Ali’nin iltica başvurusunu reddeden Türkiye, üzerinde bulunan Irak pasaportunu dikkate alarak, Irak’a gönderme kararı aldı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’nin dahi can güvenliği olmadığı gerekçesiyle Kürt Yönetimine sığındığı bir dönemde Av. Şervat Ali’nin ABD yönetimine teslim edilmesinden ya da göstermelik bir mahkeme sonrası idama mahkûm edilmesinden endişe ediliyor.

Hattab’a Yardım

Av. Ali, Çeçenistan’ın Rusya tarafından işgal edilmesi üzerine Ürdünlü komutan Hattab’a mali yardım tedarik etmekle de suçlanıyordu.

İade kararını avukatları aracılığıyla AİHM’e götüren Ali’nin sınırdışı kararı çıktığı için önümüzdeki birkaç gün içinde ölüm yolculuğu başlayacak.

Şervat Ali, hakkındaki sınırdışı kararını Irak’a gönderilmesi halinde öldürüleceğini ifade eden şerh yazarak imzaladı.

Mısır’da İsrail’le barış anlaşması imzaladığı için Halid el İslambuli tarafından öldürülen Cumhurbaşkanı Enver Sedat suikastı davasından, çok sayıda Mısır İslami Cemaati ve Cihad Hareketi mensubu idamla cezalandırılmıştı.

KONU HAKKINDA ÖZGÜR-DER'DEN YAPILAN AÇIKLAMA İÇİN TIKLAYINIZ...

İşte iade tutanağı belgesi:

sharwat-salah-shihata-ali_misir_irak-a-iade-tutanagi_teblig.jpg

HABERE YORUM KAT

3 Yorum