1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Türk ol, Türk düşün, Türk gibi şarkı söyle!
Türk ol, Türk düşün, Türk gibi şarkı söyle!

Türk ol, Türk düşün, Türk gibi şarkı söyle!

Kültür Bakanlığı'nın, 4 ildeki müzik korolarının isminin başında yer alan ‘Türk’ ifadesini kaldırması birilerini çok rahatsız etmiş!

29 Mart 2021 Pazartesi 17:03A+A-

HAKSÖZ HABER

Yaşadığımız ülkenin birçok meselesi var. Bunlardan birisi de şu meşhur ‘Türk’ meselesi. Türkiye’de Cumhuriyet ile beraber Türklük bir etnisite olmanın ötesinde başka bir şey ifade etmeye başladı.

Artık Türklük bir ruh, heyecan hatta bir din gibi anlaşılmaya başlandı. Türkiye sınırları içindeki başka etnik kökenlere bu ‘ruh’ dayatıldı. Netice olarak kendisi ‘Türk gibi’ hissettiğini söyleyen Ermeni, Rum, Laz, Çerkes ve Kürt insanlar ortaya çıktı. Başlarda hayatta kalmak için söylenen bu ifade kimileri tarafından zamanla içselleştirilmiştir. İşin özünde bunun cebren yapıldığı unutulmamalıdır.

Cari hükümetin yerli ve milli siyaset anlayışı ve bir takım eski İslamcı yazarların Türkçü açılımları sebebiyle bugün piyasada tanınırlığı bazı muhafazakar-dindar insanlar da Türklük savunusuna başladılar. Halbuki işin aslı Kemalizm’in dayatmalarına kadar geri götürülebilir. Buna İstanbul İslamcılığı diyenler de var…

Neyse hulasası Türklük meselesi oldukça tartışmalı bir konu. Siyasi bilince sahip Müslümanlar, bu kavramsallaştırmaya Kemalizm’den tebarüz eden yüzünden dolayı mesafeli dururlar. Memleketin her yerinde durmadan gözümüze sokulan Türk kelimesi rejimin inşa edici kültlerinden birisidir.

Kültür Bakanlığı aldığı karar ile Elazığ’daki Klasik Türk Müziği Korosu Müdürlüğü “Elazığ Kürsübaşı Müzik Topluluğu Müdürlüğü”, Şanlıurfa’daki Devlet Türk Halk Müziği Korosu “Şanlıurfa Sıra Gecesi Müzik Topluluğu”, Diyarbakır’daki Devlet Klasik Türk Müziği Korosu “Diyarbakır Medeniyetler Müziği Korosu”, Edirne’deki Devlet Türk Müziği Topluluğu “Edirne Rumeli Müzikleri Topluluğu” olarak değiştirildi. 4 ilde yapılan bu düzenlemeyle müzik topluluklarının isimlerindeki Türk ifadesi kaldırılmış durumda.

Az evvel zikredilen arka plandan dolayı olsa gerek Sözcü başta olmak üzere çeşitli sol-Kemalist yayın organları duruma tepki göstermişler. CHP’li bazı vekillerin de tepkisini belirttikleri olay. and ve devlet madalyaları tartışmalarıyla birlikte ele alınıyor.

Kemalistlerin kayıp olarak gördükleri en küçük adıma bile bu kadar üst perdeden karşılık vermesi Türklük meselesinin hangi bağlamdan beslendiğini de gösteriyor. Kültür Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemenin memleketin normalleşmesi adına önemli olduğunu da belirtmek gerek.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

7 Yorum