1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TUNUS

  4. Tunus'un Suriye Tutumu Kesinlikle Değişmedi
Tunus'un Suriye Tutumu Kesinlikle Değişmedi

Tunus'un Suriye Tutumu Kesinlikle Değişmedi

Tunus Cumhurbaşkanı Merzuki, Suriye Devlet Başkanı Esed'in yeniden aday olmasını eleştirerek, ülkesinin Suriye politikasında herhangi bir değişiklik olmayacağını belirtti.

05 Mayıs 2014 Pazartesi 13:13A+A-

Tunus Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki, Beşşar Esed'in yeniden aday olmasını eleştirerek, ülkesinin Suriye politikasında herhangi bir değişiklik olmayacağını belirtti.

Merzuki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'yle kesilen diplomatik ilişkilerinde herhangi bir değişiklik olmadığını ifade ederek, "Tunus'un tutumu kesinlikle değişmedi ve değişmeyecek. Suriye halkının, Tunus'ta olduğu gibi, yolsuzluğu sona erdiren bir rejim istemeye, katliamdan uzak, barış içinde yaşamaya, özgür, onurlu bir hayat sürmeye, devlet başkanını demokratik ve şeffaf sekilde seçmeye hakkı var" dedi.

Esed'in seçimlerde aday olmasına ilişkin Merzuki, "Esed'in neredeyse tamamen yıkılan bir ülkede aday olması saçmalık. Seçim kampanyasını nerede yürütecek? Suriye'de yapılan katliamların durmasını, çeşitli kesimlerin diyalog masası etrafında toplanmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

Tunus'taki yargılamalar

Merzuki, Tunus'ta 2011'deki halk ayaklanması sırasındaki olaylarla ilgili "göstericileri öldürmek" suçlamasıyla yargılanan rejimin birçok sembol ismi hakkında verilen hükümlere ilişkin, "Bu kararlar, hayal kırıklığıdır. Dosyalar yeniden açılacak. Biz şehitlerin kanları sayesinde demokrasi nimetine kavuştuk. Bu mekandaki varlığımı da onlara borçluyum. Tunusluların ölmesine ve yaralanmasına sebep olan her kim olursa olsun uzun ya da kısa vadede hesap verecek" ifadelerini kullandı.

Ülkedeki kurumların yargının bağımsızlığından beslendiğini ifade eden Merzuki, "Kanunlar ve yargı bağımsızlığı çerçevesinde, devrim şehitleriyle ilgili kararların yeniden incelenmesini ve yanlışlıkların düzeltilmesini  talep ettik" diye konuştu.

Tunus Askeri İstinaf Mahkemesi, "göstericileri öldürmek ve yaralamak" suçlamasıyla açılan davada, devrik Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali'ye müebbet hapis cezası vermiş, dönemin Cumhuriyet Muhafızları Komutanı olan Ali es-Seryati ve yine dönemin İçişleri Bakanı Refik el-Hac Kasım hakkında aynı suçlamalarla, 3 yıl tecilli hapis cezası vermişti. Bunun yanı sıra çok sayıda sanık da haklarında açılmış davalardan beraat etmişti. Söz konusu kararlar tartışmalara yol açmıştı.

Devrimin "nokta değil, gidişat ve güzergah" olduğunu ifade eden Merzuki, "bu yolda birçok viraj bulunduğunu durmak, geri gitmek ve tekrar ilerlemenin olağan durumlar olduğunu" dile getirdi.

Ülkedeki kimi siyasi çevrelerin, istikrarın devamı için seçimlerin ertelenmesi konusundaki görüşüne katılmadığını belirten Merzuki, "Bu çok yanlış ve kabul edilemez bir teklif. Eğer sihirli bir gücüm olsaydı seçimleri yarın sabah yapardım. Parti çıkarlarından önce milli çıkarları esas almalıyız" şeklinde konuştu.

Geçiş döneminin sona ermesinin Tunus'un istikrara kavuşması anlamına geleceğini ifade eden Merzuki, bunun yolunun da seçimlerin en kısa sürede yapılmasından geçtiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Seçim tüm sorunları ortadan kaldırmayacak ancak istikrara kavuşmak için de bir aşama olacak. 2014'ün sonunda, son aşama olarak seçimlere gidilecek. Bu konunun sıkı bir takipçisi olacağım."

Siyasi istikrar için "seçimlerden sonra Başbakan Mehdi Cuma’nın teknokrat hükümetinin devam etmesi" yönündeki taleplerine ilişkin ise Merzuki, "Sayın Cuma ile bu konuyu görüştüm ve kendisinden net cevap aldım. Kabinesinin görevinin, geçiş sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanması için yeni hükümet kuruluncaya kadar devam edeceğini söyledi" dedi.

"Arap ve Afrika ülkeleri ilişkisi"

Arap ve Afrika ülkelerinin ilişkisine de değinen Merzuki, "Arap ve Afrika ülkeleri arasındaki ilişkiler çok zayıf, istenen düzeyde değil. Bu ilişkilerin düzelmesi için çaba gösteriyoruz. Eski Cumhurbaşkanı, Afrika'daki toplantılara katılmazdı ama ben katılıyorum. İşadamlarıyla 5 Afrika ülkesini ziyaret etmek için hazırlıklar yapıyoruz" diye konuştu.

Afrika Kalkınma Bankası'nın genel merkezinin Fildişi Sahili'ne taşınması konusuyla ilgili soru üzerine Merzuki, şunları söyledi:

"Bu durum Tunus'un konumuna etki etmeyecektir. Genel merkez zaten Fildişi Sahili'ndeydi, oradaki güvenlik durumları nedeniyle geçici bir süre için Tunus'a taşınmıştı. Ama biz bir bölümünün Tunus'ta kalması konusunda anlaştık. Banka'nın gelecek müdürünün Tunuslu olmasını temenni ediyoruz. Bu makam için birini önerdik ve kabul edilmesini umuyoruz."

"Arap Mağrip Birliği" ilişkileri konusunda ise Merzuki, Tunus'un bu ülkelerle ilişkilerinin canlandırmasının önemli olduğunu, bunun için çaba sarf ettiklerini ifade etti. 

Ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesi için reformlara ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Merzuki, "Bu reformlar, Tunus ve Libya'da devrim yoluyla oldu. Diğer ülkelerde de bu reformların barışçıl yollarla başladığını zannediyorum" dedi.

Komşu ülke Libya'da milli birliğin sağlanması için destek olacaklarını kaydeden Merzuki, iki ülke arasındaki ilişkilerin her zaman çok özel olduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT