1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TUNUS

  4. Tunus'ta Ulusal Birlik Hükümeti Kurma Çalışmaları
Tunus'ta Ulusal Birlik Hükümeti Kurma Çalışmaları

Tunus'ta Ulusal Birlik Hükümeti Kurma Çalışmaları

Siyasi partiler Ulusal Birlik Hükümeti için önceliklerin belirlendiği "Kartaca Anlaşması"na imza attı.

14 Temmuz 2016 Perşembe 12:55A+A-

Tunus'ta yeni kurulması planlanan Ulusal Birlik Hükümeti'nin önceliklerinin belirlendiği "Kartaca Anlaşması", siyasi partiler ve ülkedeki önemli sivil toplum kuruluşları (STK) tarafından imzalandı.

Kartaca Sarayı'nda düzenlenen imza töreninde Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi de hazır bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Basın Danışmanı Ayde Klibi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kartaca Anlaşması'na 9 siyasi parti ve 3 büyük sivil toplum örgütünün imza attığını belirtti.

Klibi, cumhurbaşkanı tarafından yaklaşık bir aydır yürütülen ulusal birlik hükümeti kurulması görüşmelerine katılan kişiler arasında yer alan cumhurbaşkanlığı adaylarından Necib Şabi, Sadık Beliyd ve Sosyalist Parti Başkanı Muhammed Kilani'nin de törende bulunduğunu dile getirdi.

İmzalanan belgenin 9 sayfadan oluştuğu, içeriğinde kurulması planlanan yeni ulusal birlik hükümetinin 6 önceliğinin olduğu ifade edildi.

Söz konusu belgede öncelikler şöyle sıralandı:

"Terörle savaşı kazanmak, kalkınma ve istihdamda koordinasyon, yolsuzlukla mücadele, mali dengeleri kontrol ve sosyal politikaların uygulanması, yerel idareler ve son olarak hükümet çalışmalarının desteklenmesi."

Uzun süredir kamuoyunu meşgul eden Başbakan Habib es-Sıyd'ın durumuna ilişkin ise törende konuşan Sibsi, "Başbakan Habib es-Sıyd parlamentoya gitmeyi tercih etti." dedi.

Karar mekanizmalarına yakın kaynaklar, Sibsi'nin başbakandan istifasını istediğini ancak Sıyd'ın istifayı kabul etmediğini belirtiyor. Bundan dolayı gelecek günlerde parlamentoda güvenoyuna ilişkin çalışmaların yapılması bekleniyor.

Tunus anayasasına göre, hükümetin güvenoyu alabilmesi için parlamentoda salt çoğunluğu alması yeterli olacak.

Cumhurbaşkanı Sibsi, geçen yılın haziran ayı başında ulusal birlik hükümeti kurulması yönünde girişim başlatarak, Sıyd hükümetinin miladını doldurduğunu belirtmiş, ülkedeki tüm siyasi unsurların desteklediği yeni ulusal birlik hükümeti kurulması çağrısında bulunmuştu.

Tunus'ta 2014'ün sonlarında yapılan parlamento seçimlerinin ardından Sıyd, Şubat 2015'te hükümetin başına getirilmişti. Tunus'ta 4 partinin ortak olduğu ve Sıyd'ın başını çektiği koalisyon hükümeti bir yıl sonra revizyondan geçerek görevine devam etti.

HABERE YORUM KAT