1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TUNUS

  4. Tunus'ta Sibsi'yi Protesto Gösterileri
Tunus'ta Sibsi'yi Protesto Gösterileri

Tunus'ta Sibsi'yi Protesto Gösterileri

Tunus’ta Cumhurbaşkanı Merzuki'nin taraftarları, genel seçimlerde ilk sırayı alan Nida Tunus Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Baci Kaid Sibsi’nin kendileri hakkındaki açıklamalarını protesto etti.

29 Kasım 2014 Cumartesi 13:44A+A-

Sibsi, ikinci tur seçimlerinde yarışacağı mevcut Cumhurbaşkanı Munsif Merzuki’nin seçmenlerini 'radikaller, terör ve şiddet davetçileri' olarak tanımlamış ve ‘Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif Merzuki, oylarını Selefiler ve cihatçılardan aldı’ demişti.

Ülkenin güneyindeki Medenin kentinde birçok kişinin katıldığı gösteride güvenlik güçleriyle göstericiler çatıştı. Göstericiler, Sibsi’nin ‘60'lı yıllarda İçişleri Bakanı iken işlediği ve vahşet olarak nitelendirdikleri suçlardan dolayı hesaba çekilmesi’ yönünde slogan attı.

Ben Kardan ve Cercis kentlerinde sokağa çıkan göstericiler, ‘Özgür Tunus’ ve ‘Bin Ali’nin Partisi defol’ sloganları attı.

Tunus’un güneydoğusundaki Tetavin kentinde de gençlik örgütleri düzenledikleri gösteride Sibsi’nin seçmenler hakkındaki açıklamalarını protesto etti.

Göstericiler, halka cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda sandığa giderek Merzuki’ye oy verme çağrısı yaptı.

Ülkenin orta bölümündeki Kasrin kentinde ise, Sibsi karşıtları, ‘Halk sürecin düzeltilmesini istiyor’ sloganları attı. Göstericiler Nida Tunus Partisi’ni, halk ayaklanması sonucu ülkeyi terk etmek zorunda kalan Zeynel Abidin Bin Ali döneminin iktidar partisi Demokratik Anayasal Birlik Partisi’nin devamı olarak değerlendirdi.

Göstericiler üzerinde ‘Ben demokrat Müslüman bir Tunusluyum ve terörist değilim’ yazılı Arapça ve İngilizce pankartlar taşıdı.

'Özür dilemeyecek'

Sibsi’nin liderliğini yaptığı Nida Tunus Partisi’nin bir yöneticisi ise ‘Sibsi’ye karşı düzenlenen gösterileri selefiler yönlendiriyor’ diyerek hata yapmadıklarını, dolayısıyla özür dilemeyeceklerini söyledi.

Merzuki itiraz etti

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur sonuçlarına adaylardan Merzuki itiraz etmişti. Yüksek Seçim Kurulu, bir itirazın gelmesi durumunda ikinci turun erteleneceğini ilan etmişti.

Merzuki'nin kurula sunduğu itiraz, cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turunun ertelenmesi anlamı taşıyor.

Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Üyesi Nebil Bafun, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, idari mahkemenin itirazla ilgili işlemlere yarın başlayacağını, cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turunun mahkeme kararına göre, 21 ya da 28 Aralık'ta gerçekleştirileceğini belirtti.

Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda Nida Tunus Partisi lideri Sibsi'nin yüzde 39,4 oy aldığını, Merzuki'nin ise yüzde 33,4'le onu takip ettiğini açıklamıştı. 

Al jazeera ve AA

HABERE YORUM KAT