1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TUNUS

  4. Tunus'ta Seçime Geniş Katılım
Tunusta Seçime Geniş Katılım

Tunus'ta Seçime Geniş Katılım

Tunus'ta Zeynel Abidin bin Ali iktidarının halk ayaklanması ile son bulması ardından düzenlenen ilk seçime yoğun katılım.

24 Ekim 2011 Pazartesi 13:03A+A-

Dünkü seçime katılım büyük oldu. Yetkililer, katılımın yüzde 70'e ulaştığına, kimi bölgelerde yüzde 80'i aştığına dikkat çekiyor. Oy sayımı devam ediyor.

217 üyeden oluşacak Kurucu Meclis'in görevi geçici hükümeti kurmak ve bir yıl içinde yeni anayasayı oluşturmak olacak.

Bu, Tunus'ta yapılan ilk "özgür ve çoğulcu seçim" olarak değerlendiriliyor.

Dört milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede yüzden fazla siyasi parti seçim yarışına katıldı.

Seçimi 140'ı AB'den olmak üzere bin kadar gözlemci de izledi. AB ekibi, seçimin bir bayram havasında geçtiğini, ancak sayım süresince şeffaflık sağlanmasının bir diğer önemli sınav olacağını kaydediyorlar.

Seçimin ilk sonuçları en geç yarın alınmaya başlanacak.

NAHDA’NIN ALACAĞI OY MERAKLA BEKLENİYOR

Uzmanlar, seçimleri İslamcı Nahda Partisi'nin kazanmasının beklendiğini belirtirken, partinin meclis çoğunluğuna sahip olup olmayacağı net değil.

Tunus'ta 23 Ekim seçimleri öncesindeki kampanya döneminde İslamcılarla seküler partiler arasında kamplaşma yaşandığı bildiriliyor.

Bu arada Tunus'taki isyanı başlatan olayda kendini ateşe veren Muhammed Buazizi'nin annesi, Reuters haber ajansına verdiği demeçte seçimlerin onur ve özgürlük adına kazanılmış bir zafer olduğunu söyledi.

Başkent Tunus'tan bildiren BBC muhabiri Alan Little, seçimlerden beklentinin yalnızca Tunus'ta değil bütün Arap dünyasında bir hayli yüksek olduğunu bildiriyor.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum