1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TUNUS

  4. Tunus'ta Eski Dönemdeki İhlaller İfşa Ediliyor
Tunus'ta Eski Dönemdeki İhlaller İfşa Ediliyor

Tunus'ta Eski Dönemdeki İhlaller İfşa Ediliyor

Tunus'ta 1955-2013 yıllarında insan hakları ihlallerinden mağdur olanlar, yaşadıklarını açık oturumlarda anlatmaya başladı.

18 Kasım 2016 Cuma 09:18A+A-

Hakikatleri Araştırma ve Onur Heyeti tarafından düzenlenen oturumların ilki, başkent Tunus'ta devrik lider Zeynel Abidin Bin Ali'nin eşi Leyla Trabelsi'ye ait Elissa Kulübü'nde yapıldı.

Heyet Başkanı Siham bin Sidrin, duygusal anların yaşandığı oturumun başında yaptığı konuşmada, Tunus'ta tarihi bir güne tanıklık edildiğini söyledi.

Sidrin, 10 yıl önce böyle bir günü kimsenin hayal dahi edemeyeceğini belirterek, "Bugün, yalnızca Tunus için değil, savaş ve ölümlerin kol gezdiği tüm dünya için önemli bir gündür." dedi.

Mağdurlardan Ömer Buziribe, insan hakları ihlallerinin ortaya çıkmasına bazı güçlerin karşı çıktığının görmezden gelinmemesi gerektiğini anlattı.

Buziribe, gerçeklerin açığa çıkması için dimdik durduklarını ve fedakarlığa hazır olduklarını dile getirdi.

Açık oturuma katılan Nahda Hareketinin lideri Raşid el-Gannuşi ise basına yaptığı açıklamada, bu toplantının devrimin zaferinin bir işareti olduğunu söyledi.

Tunus halkının tarihi yeniden yazmaya başladığını vurgulayan Gannuşi, "Tunus halkı medeni bir halktır. İntikam yoluna değil, hukuka, affa ve sulha başvurmuştur." diye konuştu.

"CELLATLARIN CEZADAN KURTULMALARINA İZİN VERMEYECEĞİZ"

Oturuma katılan mağdur ailelerinden 2011 Devrimi sırasında oğlunu kaybeden Fatıma Vezraği, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu tarihi günü sabırsızlıkla beklediklerini belirtti.

Vezraği, "Yargı bize adaletli davranmamasına rağmen bizler cellatların cezadan kurtulmalarına izin vermeyeceğiz. Gerçekleri Araştırma ve Onur Heyeti bizim son sığınağımızdır." ifadelerini kullandı.

Tunus'ta "58 yıllık maziyle hesaplaşma" anlamına gelen oturumların bir yıl sürebileceği belirtiliyor.

Heyet Başkanı Bin Sidrin, bağımsızlıktan bu yana başkanlığını yürüttüğü kuruma insan hakları ihlalleri ve kamu malına zarar içerikli 62 bin 300 dosyanın ulaştığını duyurmuştu.

Hakikatleri Araştırma ve Onur Heyeti, 23 Aralık 2013 tarihinde geçiş süreci boyunca adaleti sağlamak ve bu alanda düzenlemeler yapmak amacıyla kuruldu.

HABERE YORUM KAT