1. HABERLER

  2. HABER

  3. EKONOMİ

  4. TÜİK: Temmuz ayı enflasyonu yüzde 47,83
TÜİK: Temmuz ayı enflasyonu yüzde 47,83

TÜİK: Temmuz ayı enflasyonu yüzde 47,83

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 47,83 olduğunu açıkladı.

03 Ağustos 2023 Perşembe 13:16A+A-

Temmuz'da enflasyon aylık bazda yüzde 9,49 arttı. Böylelikle aylık enflasyon Ocak 2022'den bu yana en yüksek seviyeyi görmüş oldu.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAGrup) ise aylık enflasyonu yüzde 13,18, yıllık enflasyonu ise yüzde 122,88 olarak hesapladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Temmuz ayı enflasyonunu mali tedbirler, döviz kuru gelişmeleri ve ücret artışlarının etkisiyle birlikte piyasa beklentileriyle uyumlu gerçekleştiğini söyledi.

Sosyal medya hesabından bir değerlendirme yapan Şimşek, "Dezenflasyon ile fiyat istikrarının hedeflendiği bir geçiş sürecindeyiz. Para politikası duruşunun olumlu etkisiyle 2024 yılı ortasından itibaren yıllık enflasyon düşmeye başlayacak" dedi.

AA anketine katılan ekonomistler, TÜFE'nin Temmuz ayında yüzde 9,07 artmasını bekliyordu.

Temmuz 2022 ile kıyaslandığında en az artış yüzde 19,31 ile konut fiyatlarında oldu. En yüksek artış ise yüzde 82,62 ile lokanta ve otellerde yaşandı.

Haziran ayında enflasyon yıllık bazda TÜİK verilerine göre yüzde 38,21, ENAG'a göre yüzde 108,58 olarak gerçekleşmişti.

Mayıs ayındaki seçimlerden sonra oluşturulan yeni ekonomi yönetimi, enflasyonla mücadelede faiz artırımı da dahil bir dizi adım atıyor.

Son olarak kredi kartı faizleri artırıldı, yurt dışı harcamaları için taksit seçeneği kaldırıldı, ihtiyaç ve araç kredileri de dahil bireysel kredilerin faiz oranlarını artıracak düzenlemeler yapıldı.

Geçen ay, kredi kartı nakit kullanımlarına ve kredili mevduat hesaplarına uygulanan aylık azami faiz oranı yüzde 2,89'a yükseltildi. Kredi kartı gecikme faizi yüzde 2,13 oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kredi kartı faizlerinin artırılmasıyla ilgili açıklamasında "kararların ödemeler dengesini iyileştirme, kamu açıklarını azaltma ve enflasyonu düşürme amacıyla alındığını" belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan da 27 Temmuz'da yaptığı enflasyon raporu bilgilendirme toplantısında, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3’ten yüzde 58’e çıkardığını açıklamıştı.

Erkan, enflasyonun 2024 sonunda yüzde 33’e, 2025 sonunda ise yüzde 15’e düşeceğini tahmin ettiklerini, hedeflerinin ise tek haneli enflasyon olduğunu ekledi.

Bir önceki TCMB yönetiminin 2024 sonu enflasyon tahmini yüzde 8,8 seviyesindeydi.

Ekonomistler de Erkan'ın açıkladığı tahminlerin, bir önceki dönemin enflasyon tahminlerine göre "çok daha gerçekçi" olduğu yorumunu yaptı.

 

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum