1. HABERLER

  2. HABER

  3. TSK Belgeleri Verdi; Yeni Gözaltılar Başladı
TSK Belgeleri Verdi; Yeni Gözaltılar Başladı

TSK Belgeleri Verdi; Yeni Gözaltılar Başladı

Genelkurmay, 28 Şubat soruşturmasını yürüten savcıya belgeleri göndererek yeni gözaltıların başlamasını sağladı.

14 Şubat 2013 Perşembe 16:25A+A-

Genelkurmay Başkanlığı, 28 Şubat soruşturmasını yürüten savcılığa, Batı Çalışma Grubu’nun (BÇG) kuruluş şeması, yazışmaları ile birlikte 28 Şubat döneminde karargahta yapılan ‘çok gizli’ toplantıya katılan 30’a yakın subayın isim listesini gönderdi. ‘Islak imzalı’ belgeleri, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili’nin eline ulaştı.

Belgelere göre, 28 Şubat’taki tarihi MGK toplantısının ardından Genelkurmay Karargâhı’nda ‘gizli’ bir toplantı yapıldı. Dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı olan Çevik Bir’in başkanlığındaki toplantıya 30’a yakın general katıldı. 7 Nisan 2007 tarihli toplantıda Refahyol hükümetini devirmek için nelerin yapılması gerektiği konuşuldu. Toplantıda hangi komutanın, ne söylediği de tutanağa geçirilmiş. Tutanakta, isimleri açıkça yazılı olan generallerin, “Muhtıra verelim”, “Savunma değil taarruz yapalım”, “Halkı arkamıza değil, önümüze alalım”, “Polise sopa gösterelim”, “Yargıyı, bürokrasiyi tehdit edelim” vb. görüşleri dile getirdikleri yer alıyor.

BÇG DE BELGELER ARASINDA

Savcılığa gönderilen belgeler arasınad BÇG yapılanması ve şeması da var. Şemaya göre BÇG'nin lideri şu an Balyoz davasından mahkumiyet kararı bulunan Çetin Doğan. Şemada, Deniz’in altında görev yapan subayların isimleri de tek tek yer alıyor.

Soruşturma kapsamında ele alınan belgeler doğrultusunda dün 5 general gözaltına alınarak Ankara Adilyesi'ne götürüldü. İfadeleri tamamlanan generallerden 4'ü çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. Nöbetçi mahkeme, emekli Orgeneral Yöney, emekli Oramiral Alpkaya, emekli Korgeneral Karabay ve emerli Koramiral Atılan'ın tutuklanmasına karar verdi. Mahkeme, emekli Tümgeneral Yılmaz'ın ise adli kontrol şartıyla ve hafta bir kez karakola imza atması şartıyla serbest bıraktı.

DÖNEMİN GES KOMUTANI DA TUTUKLANDI

Dün tutuklananlar arasında Bülent Alpkaya'nın ismi öne çıkıyor. 2001-2003 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DKK) yapan Alpkaya, 28 Şubat sürecinde Genelkurmay Başkanlığı'nda Muharebe ve Elektronik Bilgi Sistemleri (MEBS) Başkanlığı görevini yürütüyordu. Geçtiğimiz yıl Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) devredilen Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı MEBS'e bağlı olarak faaliyetlerini sürdürüyordu.

Dikkat çeken isimlerden bir diğeri emekli Korgeneral Köksal Karabay oldu. Karabay'ın adı 4 Temmuz 2003'te Kuzey Irak'ın Süleymaniye kentinde 11 Türk subayının başına ABD askerleri tarafından çuval geçirilmesi olayında gündeme gelmişti.

Belgelere ilişkin operasyon bugün de devam etti. Bugün 4'ü Ankara'da olmak üzere toplam 8 emekli asker hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Askerlerin bugün Ankara Adliyesi'nde ifade vermeleri bekleniyor.

 

HABERE YORUM KAT