1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Trump’ın azil davası Cumhuriyetçiler için ölüm kalım meselesi
Trump’ın azil davası Cumhuriyetçiler için ölüm kalım meselesi

Trump’ın azil davası Cumhuriyetçiler için ölüm kalım meselesi

Trump'a "ayaklanmaya teşvik etme" suçundan dava açılabilmesi için en az 17 cumhuriyetçinin lehte oy vermesi gerekiyor. Avrupa basını bunun neden muhtemel olmadığını ve bu durumun Cumhuriyetçi Parti hakkında ne ifade ettiğini inceliyor.

10 Şubat 2021 Çarşamba 16:54A+A-

Altı cumhuriyetçi senatör, 50 demokrat mevkidaşıyla beraber Donald Trump aleyhinde, görev süresinin tamamlanmasının ardından açılacak azil davasına onay verdi. "Ayaklanmaya teşvik etme" suçundan dava açılabilmesi için en az 17 cumhuriyetçinin lehte oy vermesi gerekiyor. Avrupa basını Trump'a dava açılırsa ne olabileceğini yorumladı.

Ölüm korkusu yüzünden intihar etmek

Frankfurter Allgemeine Zeitung'un Washington muhabiri Majid Sattar, bu kadar çok Cumhuriyetçinin neden hala Trump'ı desteklediklerini şu sözlerle açıklıyor:

“Senatörlerin Trump'a sırt dönmekten çekinmelerinin sebebi, sabık başkanın Cumhuriyetçi Parti'yi yıkmakla tehdit etmesi. 74 milyon seçmeni Trump'ın arkasında durmayı sürdürüyor ve bunlar 2022'de yapılacak ara seçimlerde birçok muhalif ismi devre dışı bırakmaya yetecek sayıda. Trump alternatif olarak üçüncü bir parti kurma fikrini de ortaya attı. Bu partiyle zaman içinde Cumhuriyetçi Parti'nin çoğunluğu sarsılabilecektir. Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komitesi, ölüm korkusu yüzünden intihara kalkışan birine benziyor.”

 

Partinin ruhu uğruna verilen mücadele

Cumhuriyetçi Parti son derece zorlu bir süreçle karşı karşıya, diyor The Irish Times:

“Bu davada sadece Donald Trump hesap vermekle kalmıyor, aynı zamanda Cumhuriyetçi Parti de zorlu bir sınava tabi tutuluyor. Trump'ın Washington'dan ayrılması, cumhuriyetçi politikanın kalbinde kocaman bir boşluk bıraktı, çünkü partinin temsilcileri bundan sonra, ABD Kongresi'nde Trumpçılığın mirasıyla boğuşmak zorunda. 6 Ocak'taki ayaklanmanın dehşet dolu anları, G.O.P. [Grand Old Party] olarak bilinen köklü Cumhuriyetçi Parti'de bir iç savaşa yol açtı ve partiyi her halükarda bekleyen sürece ivme kazandırmış oldu: Cumhuriyetçi Parti, Trump döneminin ardından hesap vermeli ve yeni rotasını belirlemeli.”

 

Kurtuluş fırsatı

Politiken de bu hamleyi, parti içinde rotanın düzeltilmesi için iyi bir fırsat olarak görüyor:

“Cumhuriyetçiler Trump'ın Faustvari akdine yeterince uzun süre kabul etti: Trump koşulsuz sadakat karşılığında onlara cumhuriyetçi yargıçlar ve muhafazakar bir politika sundu. Ancak şimdi Trump devre dışı. ... Cumhuriyetçiler bu fırsatı değerlendirip eski başkanın yarattığı ahlaki bataklıktan çıkmanın yolunu bulmalı. Yani Trump'ın suçlu olduğunu -ki suçlu olduğu kuşkusuz- kabul edin ve azil davasını, Cumhuriyetçi Parti'yi yeniden inşa etmekte kullanın. Bu sadece ABD'ye değil, cumhuriyetçilerin kendisine de iyi gelecektir. Demokrat Parti'nin muhafazakar bir muhalefete, yani ABD'yi yeniden doğru rotaya sokmak üzere birlikte çalışma iradesi ve yetkinliği gösteren, sorumluluk sahibi bir Cumhuriyetçi Parti'ye ihtiyacı var.”

 

Trump'ın dostları yargılamayı istemekle iyi eder

Eski başkana sadık cumhuriyetçilerin de neden azil davasını desteklemesi gerektiğini The Independent şöyle açıklıyor:

“Eğer bu yolla Trump'ın bir daha aday olması engellenirse cumhuriyetçilerin bir hayali gerçek olur. Bu sayede sağ popülist tabanlarını geri kazanabilir ve Trump'ı bir demokrasi şehidi olarak gösterip davaları için kullanabilirler. Kulislerde parti grubunu, Trump'ın azil davasında yargılanması için gerekli 17 cumhuriyetçi üye çıkarmak üzere cesaretlendirmek, partinin çıkarına olacaktır. Seçilen bu parti temsilcileri sonradan hain olarak yaftalanabilir elbette ama bunun, Senato'ya yeniden seçilmiş 20 kişiye ciddi anlamda zararının dokunması sözkonusu değil, zira 2026 yılına kadar koltukları sağlam. Bu sürede Trump hayranlarının olası tepkilerini dert etmeleri gerekmeyecek. Eh, ondan sonraysa bu acınası hikaye zaten çoktan unutulmuş olacaktır.”

Kaynak: EuroTopics

HABERE YORUM KAT